Semn bun din comerţul auto: înmatriculările de maşini noi au crescut cu 75% în iunie. Doar 6 din cele 40 de mărci auto mai sunt pe minus

Autor: Bogdan Alecu 08.07.2014
Înmatriculările de autoturisme noi au crescut în iunie cu 75% faţă de aceeaşi pe­rioadă a anului trecut, la aproape 7.000 de uni­tăţi, consemnând astfel cel mai ri­dicat nivel din ultimii doi ani, potrivit datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). 
 
Ultima dată când s-a atins un volum ase­mă­nător a fost în iunie 2012, iar o creştere com­parabilă a pieţei auto nu a mai fost ra­portată din ianuarie 2012 (când piaţa a crescut cu 86%).
 
Din cele 40 de mărci auto comercializate pe piaţa locală, numai şase au înregistrat evoluţii negative. Cele mai mari au fost înre­gis­trate de branduri de volum, şi nu de cele premium sau de lux, cum se întâmpla în anii anteriori. Cea mai mare apreciere a vân­zărilor din iunie a fost punctată de Ford, care şi-a triplat numărul de maşini înmatriculate la peste 600 de unităţi. De asemenea, şi Dacia a urcat în topul creşterilor pe locul patru, cu un avans de 182% faţă de iunie 2013, la peste 2.500 de maşini. Singurul brand premium care se află în top creşteri este Lexus, care a urcat de la una la trei maşini.
 
Rezultatele înmatriculărilor din iunie vin după vânzări puternice în martie şi aprilie, când în ambele luni s-a depăşit pra­gul de 6.000 de maşini noi, în timp ce în ace­leaşi luni înmatriculările erau de sub 5.000 de unităţi.