Antreprenorii români nu mai au nicio scuză să nu-şi listeze companiile după ce bursa de la Bucureşti a înghiţit oferte de 834 milioane de euro

Autor: Adrian Cojocar 08.07.2014

Investitorii români şi străini au plasat în ofertele publice recente de la Romgaz şi Electrica pe bursa de la Bucureşti ordine de cumpărare în valoare cumulată de circa 2,1 miliarde de euro şi au primit în final acţiuni în valoare de 834 mil. euro, lucru care arată apetitul investitorilor pentru oferte publice.



Cei mai mulţi antreprenori români cu care Ziarul Financiar a stat de vorbă în ultimii ani în legătură cu listarea pe bursă s-au plâns de faptul că nu se încumetă să se listeze din cauză că bursa de la Bucureşti este o piaţă prea mică şi prea puţin lichidă ca să atragă capital prin intermediul acesteia.

Totuşi, în ultimele şapte luni bursa de la Bucureşti a făcut progrese importante prin listarea Romgaz, care a atras 391 milioane de euro de la investitorii care au plasat 1,1 miliarde de euro în ofertă şi prin listarea recentă a Electrica, unde investitorii au venit cu circa un miliard de euro şi au luat acţiuni în valoare de 443 milioane de euro.

Foarte puţini antreprenori din România se pot mândri că au companii care valorează câteva sute de milioane de euro, cât au strâns cele două companii de stat recent pe bursă. Brokerii spun că miliardele de euro plasate de investitorii de pe bursă în ofertele de la Romgaz şi Electrica în ultimele şapte luni arată faptul că în prezent este un moment propice ca antreprenorii români să atragă finanţare prin intermediul bursei.

„Bursa din România a demonstrat pe deplin că poate să atragă sume consistente de capital pentru finanţarea companiilor, lucru evidenţiat nu numai de valoarea ofertelor realizate, dar şi de nivelul subscrierilor din ofertele publice derulate recent. Bursa de la Bucureşti dovedeşte că este o contraparte viabilă pentru finanţarea economiei, în speţă a companiilor private. În urma acestor rezultate remarcabile antreprenorii români sunt îndreptăţiţi să acceseze această facilitate de finanţare prin intermediul pieţei de capital, rămâne doar la latitudinea lor să o facă“, spune Mihai Chişu, broker la firma de intermediere Swiss Capital. El a precizat că listarea pe bursă presupune o transparenţă sporită din partea companiilor, dar în acelaşi timp conferă şi o vizibilitate crescută şi o mai bună reprezentativitate a acesteia în mediul de afaceri românesc.