Nicolae Cinteză, BNR: Ce rost are ca băncile să facă profit dacă nu-şi recunosc problemele?

Autor: Razvan Voican 08.07.2014

BNR stimulează băncile să recunoască situaţiile în care nu mai au şanse rezonabile de recuperare a expunerilor, dar deciziile efective de curăţare a bilanţurilor le aparţin bancherilor care altminteri sunt chemaţi prin reglementări să calculeze deprecierile conform standardelor, afirmă Nicolae Cinteză, direc­to­rul Direcţiei Supra­veghere din BNR.

„Mai spun o dată: este timpul să aibă cu­rajul să-şi asume neper­for­manţa, pe bază de judecată profesională co­rectă în care se re­nunţă la iluzia că din­tr-un colateral de 100 la executare se recupe­rea­ză tot 100. Încă sunt eva­luări de colateral exage­rate, dar nu vom lăsa lucrurile aşa şi vom cere un nou audit pe noul standard. Nu are rost să ne lău­dăm cu o solvabili­ta­te ma­re şi să avem bănci cu profit atât timp cât nu re­cunoaştem pro­ble­me­le aşa cum sunt“, spu­ne şeful Supra­vegherii.

Sistemul bancar ar putea reintra pe pierde­re la sfârşitul acestui an în urma efortului de curăţenie a bilanţurilor de neperformante.

O zonă sensibilă o constituite creditele cu restanţe de peste un an la care nu s-au iniţiat acţiuni de recuperare şi cele către companii în insolvenţă.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate declaraţiile lui Nicolae Cinteză despre: 

 metodologia de provi­zionare, recomandările făcute băncilor 

opti­mismul prea mare arătat de bancheri în privinţa capacităţii de a recupera expunerea neper­formantă prin valorificarea colateralului

 responsabilitatea auditorilor în cazul creditelor cu restanţe de peste un an

- recomandarea BNR privind expunerile pe clienţi intraţi în insolvenţă