După Romgaz, FP scoate la vânzare şi acţiunile Transelectrica în valoare de 231 milioane de lei

Autor: Roxana Pricop 08.07.2014

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a anunţat în această dimineaţă pe bursă că fondul are intenţia de a vinde până la 9,89 milioane de acţiuni Transeelectrica, adică până la 13,49% din capitalul companiei.

Pachetul de acţiuni valorează 231,2 milioane de lei la preţul de ieri de 23,38 lei pentru o acţiune Transelectrica.

Vânzarea va avea loc sub forma unii plasament privat accelerat adresat doar anumitor investitori.

Băncile Raiffeisen Bank şi UniCredit vor acţiona drept coordonatori şi “bookrunneri”. Firma de brokeraj SSIF Broker va acţiona ca joint lead manager.

Acţiunile Transelectrica scad cu 3,76% pe bursă până la un preţ de 22,5 lei/titlu în deschiderea şedinţei de azi. Acţiunile FP avansau cu 0,53% până la un preţ de 0,8545 lei/titlu.

“Fondul a fost de acord cu o perioadă de indisponibilizare de 180 zile de la data stabilirii preţului plasamentului privat, la care bookrunnerii pot renunţa. Un anunţ ulterior va fi făcut la finalizarea plasamentului şi stabilirea preţului plasamentului privat”, potrivit anunţului făcut azi de FP pe bursă.

Ziarul Financiar a scris pe 20 iunie că fondul ar intenţiona să vândă acţiunile Transelecrica, citând surse apropiate situaţiei.

Fondul ar mai fi încercat să vândă ac­ţiu­nile Trans­electrica la începutul anului, însă nu a avut succes, potrivit aceloraşi surse.

Anunţul făcut de fond are loc la mai puţin de o lună distanţă de la vânzarea unui pachet de 4,99% din Romgaz pentru 645 mil.lei. FP a vândut acţiunile Romgaz la un preţ de 33,5 lei/titlu, la un discount de aproape 6% faţă de preţul din piaţă. Anunţul vânzării făcute de FP a cauzat o scădere de 4% a acţiunilor Romgaz în şedinţa de 17 iunie până la un preţ de 34,1 lei. Peste 10.000 de investitori au cumpărat acţiuni Romgaz în oferta publică derulată de companie în toamna anului trecut.

 

Discountul oferit de FP pentru acţiunile Romgaz este mai mic decât cel cu care a vândut în decembrie 2013 toate cele 15% din acţiunile Transgaz când a oferit o reducere de aproape 10% şi sub discountul de 12% oferit pentru un pachet de 1,1% din acţiunile Petrom în mai 2013.

 

În ultimul an, FP a lichidat ac­ti­ve de 1,2 miliarde de lei din portofoliu. În afară de ac­ţiunile Romgaz, FP a în­ca­sat 304 milioane de lei pentru acţiunile Trans­gaz şi 246 mi­lioa­ne de lei pentru acţiunile Pe­trom.

 

Banii obţinuţi de FP din vânzările de active sunt chel­tuiţi pe răscumpărările de ac­ţiuni, întorcându-se astfel la acţionari, cu scopul de a creşte discountul de tranzac­ţio­nare al acţiunilor de la 30% cât este în prezent până la 15% cât este stipulat în noul contract de administrare ce va intra în vigoare în sep­tem­brie.