Topul sistemului bancar la sfârşitul lunii mai. Într-o industrie care nu-şi găseşte direcţia, chiar şi menţinerea cotei de piaţă devine o mare victorie

Autor: Razvan Voican 09.07.2014

Jumătate din băncile din top 10 au reuşit să-şi crească uşor cotele de piaţă în primele cinci luni ale anului.



BCR, Banca Transilvania, Raif­feisen, ING şi Alpha Bank aveau la sfârşitul lunii mai cote de piaţă după active mai mari faţă de nivelurile la care încheiaseră 2013, însă numai Raiffeisen a avansat în clasament, ocupând locul al patrulea în locul UniCredit Ţiriac Bank.

Cea mai mare bancă de pe piaţă, BCR, a câştigat 0,3 puncte procentuale la cota de pia­ţă după cinci luni din 2014, revenind la 17,8%, însă efectele relansării producţiei de cre­dite de retail ar putea fi înghiţite de pro­cesul de curăţenie accelerată la nivelul porto­fo­liului de neperformante. BRD încă pati­nea­ză după efortul de restructurare şi pro­vi­zio­nare de anul trecut, în timp ce Banca Tran­silvania a bifat şi pragul de 9% cotă de piaţă.

Raiffeisen, una dintre puţinele bănci care au traversat criza menţinându-şi profi­ta­­bi­litatea, şi-a conservat câştigul de cotă de pia­ţă din 2013 şi a trecut pe locul patru, cu o cotă de 7,4%, întrecând banca de stat CEC Bank, care înregistrează o erodare uşoară, dar şi UniCredit, care a alunecat pe şase după ce şi-a pierdut repede avansul câştigat în 2013. 

ING Bank rămâne a şaptea bancă de pe pia­ţă, consolidându-şi o cotă de pes­te 5% în condiţiile în care nu a recurs la achi­zi­ţii. În T1 olandezii atinseseră chiar un vârf de 5,3%, însă nu pot spera deocamdată la locul şase. Pe zona băncilor cu capital elen, Alpha Bank a ieşit din amorţeală şi a revenit la o cotă de piaţă de 4,7%. Turcii de la Garanti continuă să câştige lent cotă de piaţă, ajungând la 2,2% faţă de numai 0,6% la începutul crizei.

Citeşte pe ZF Corporate:

- topul integral al băncilor din România după cota de piaţă din mai 2014 şi comparaţie cu fiecare dintre ultimii şase ani

- cine a reuşit să urce în clasament până la sfârşitul lunii mai

- Declaraţiile făcute de cei mai importanţi bancheri din România la ZF Bankers Summit 14