Fondul Proprietatea nu se opreşte cu lichidările: Conpet este următoarea pe listă

Autor: Roxana Pricop 10.07.2014

Fondul Proprietatea (FP) se pregăteşte să vândă acţiunile pe care le deţine la transportatorul de ţiţei Conpet Ploieşti (COTE) în valoare de 125 milioane de lei, potrivit unor surse din piaţă, după ce în ultima lună a vândut acţiuni de peste 850 mil.lei la Romgaz şi Transelectrica. Plasamentul la Conpet ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare, potrivit surselor.

Fondul a angajat în sep­tem­brie 2013 firma de brokeraj Intercapital pentru a-i găsi un cumpărător pentru un pachet de cel mult 10% din acţiunile Conpet. De atunci însă, fondul nu a raportat nicio vânzare de acţiuni la Conpet. Mai mult, a luat prin sur­prindere piaţa vânzându-şi toate acţiunile deţinute la Transgaz (de­cembrie 2013), un pachet de 4,99% la Romgaz (iunie 2014) şi toate ac­ţiunile deţinute la Transelectrica (8 iulie 2014).

Proprietatea vrea însă să profite de contextul favorabil generat de listarea Electrica, dar şi de reuşita celor două vânzări în valoare de 850 milioane de lei de la Romgaz şi Transelectrica din ultima lună, şi pregăteşte vânzarea pachetului de aproape 30% deţinut la Conpet, potrivit unor surse din piaţă. La cel mai recent preţ din piaţă, de 48,61 lei/acţiune, participaţia fondului la Conpet valorează 125,2 milioane de lei. Însă este de aşteptat ca fondul să vândă acţiunile Conpet cu un discount faţă de preţul din piaţă, aşa cum a făcut şi la vânzarea de acţiuni Romgaz (discount de 6%) şi la Transelectrica (discount de 8%).

Fondul ar intenţiona să vândă întreg pachetul de acţiuni la Conpet, şi nu doar 10% cum a anunţat în septembrie 2013, potrivit aceloraşi surse. Tranzacţia de vânzare ar urma să aibă loc săptămâna viitoare sau cel mai târziu peste două săptămâni, potrivit surselor. Vânzarea va avea loc sub forma unui plasament privat accelerat adresat doar investitorilor calificaţi.