FP cere bonusuri pentru administratorii Nuclearelectrica, în funcţie de performanţa acţiunilor

Autor: Ioana Tudor 14.07.2014

Fondul Proprietatea (FP) propune acţio­narilor Nuclearelectrica (SNN) acor­darea unei remuneraţii supli­men­tare membrilor consiliului de adminis­tra­ţie al companiei, sumă care să va­rieze în funcţie de performaţa acţiunilor societăţii.

Acţiunile Nuclearelectrica au scă­zut cu 27% în acest an, iar de la listare, în noiembrie 2013, acţiunile s-au corectat cu aproape 30%.

Propunerea fondului a fost inclusă pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţio­narilor (AGA) a Nuclear­elec­trica, programată pentru data de 31 iulie, potrivit unei informări publicate pe site-ul bursei de la Bucureşti.

Nuclearelectrica a fost listată pe bursă în luna noiembrie 2013 în urma unei oferte publice iniţiale prin care compania a vândut 10% din acţiunile proprii pentru circa 63 mil. euro. Ac­ţiu­nile operatorului centralei nucleare de la Cernavodă, singura de acest fel din Ro­mânia, au scăzut cu circa 27% de la înce­putul anului, la 8,19 lei/uni­tate. În ulti­mele două săptămâni de tran­zac­ţio­nare, titlurile Nuclear­elec­trica au avut însă un avans de 1,5%. Com­pania are o capitalizare bursieră de 2,3 mld. lei.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

WikiZF: Profilul companiei Nuclearelectrica

Fondul Proprietatea deţine 9,73% (peste 27,4 milioane de acţiuni) din capi­talul social al companiei. Acţio­narul majoritar al Nuclearelectrica este statul român, prin Ministerul Eco­nomiei, cu o participaţie de 81,2%.

Din consiliul de administraţie al Nuclearelectrica fac parte Alexandru Săndulescu (preşedinte), fost director general în cadrul direcţiei pentru energie din Ministerul Economiei. Săn­dulescu a fost, de asemenea, membru în structurile de conducere neexecutivă a mai multor companii din sectorul energetic, precum Electrica şi Trans­elec­trica, şi membru în consiliile de lis­tare ale Transgaz, Nuclearelectrica, Transelectrica şi Petrom.

Din consiliul de administraţie al Nuclearelectrica fac parte şi Alexandru Alexe (vicepreşedinte), şef adjunct în Oficiul Participaţiilor Statului şi Pri­va­tizării în Industrie (OPSPI), Daniela Lulache, care ocupă şi funcţia de direc­tor general al companiei, Ionel Bucur (director CNE Cernavodă), Sebastian Tcaciuc, Carmen Radu (director eco­no­mic la Autoritatea de Supraveghere Financiară - ASF) şi Dan Popescu, secre­tar general la Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive din Minis­terul Economiei.