Cât de solide sunt companiile de asigurări

Autor: Anelis Baciu 16.07.2014
Companiile de asigurări generale şi de viaţă aveau în luna decembrie a anului trecut o marjă de solvabilitate – indicatorul care arată capacitatea acestora de a-şi onora obligaţiile pe termen lung – de 1,8 miliarde de lei (0,4 mil. euro), cu aproape 40% mai puţin decât în 2013, potrivit raportului anual al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
 
Solvabilitatea companiilor de asigură­ri generale a consemnat cel mai accentuat de­clin după ce fondurile disponibile pentru res­pectarea obligaţiilor de plată au scăzut cu 51% în 2013 comparativ cu anul precedent. Pe de altă parte, companiile care vând poliţe de viaţă au înregistrat o solvabilitate mai mică cu 10% anul trecut. Comparativ cu nivelul din 2009 însă fondurile disponibile ale asigurătorilor de viaţă s-au contractat cu o cincime.
 
„Scăderea marjei de solvabilitate disponi­bi­lă aferentă activităţii de asigurări generale a fost generată în contextul rezultatului tehnic negativ înregistrat la nivelul sectorului de asi­gu­rări generale în anul 2013“, scrie în raportul ASF.