Bulgarii îi invită pe arabi să le salveze băncile

Autor: Bogdan Cojocaru 21.07.2014

Fondul general de Rezervă al sultanatului Oman este liber să acţioneze astfel încât să salveze Corporate Commercial Bank, a declarat ministrul bulgar de finanţe Petar Ciobanov, făcând referire la una dintre cele mai mari bănci cu capital bulgăresc, care a adus sistemul bancar local în pragul crizei. Fondul despre care vorbeşte ministrul deţine 30% din acţiunile acestei instituţii.

Commercial Bank are legături puternice cu politicieni şi afaceri dobioase şi a fost afectată recent de retrageri masive de capital. Banca a fost preluată de banca centrală şi va fi desfiinţată. Activele „bune” vor fi alipite subsidiarei Credit Agricole, care va fi naţionalizată. Ciobanov a menţionat că a discutat telefonic cu Abdulsalam Al-Murshidi, directorul executiv al fondului din Oman.

Guvernul bulgar va da fondului oportunitatea de a-şi asigura resursele necesare, capital şi lichiditate, pentru salvarea băncii. Ministerul de finanţe apreciază că o soluţie „privată” care nu implică „resurse publice” ar fi cea mai bună cale de ieşire din criză.