Petrom şi ExxonMobil dau drumul la un nou foraj în Marea Neagră. Cum arată monstrul care va săpa la adâncimi de 800 de metri?

Autor: Roxana Petrescu 21.07.2014

ExxonMobil şi Petrom încep lucrările la cea de-a doua sondă de explorare în zona de mare adâncime a perimetrului Neptun din Marea Neagră, după ce prima sondă forată, Domino-1, a identificat o acumulare de gaze naturale de 42-84 de miliarde de metri cubi. La un factor de recuperare de 70%, această pungă de gaze ar putea să alimenteze de una singură România timp de patru ani de zile. Noul foraj se realizează pentru a avea o mai bună imagine asupra zăcământului identificat de cele două companii. În cazul în care descoperirea se va dovedi comercială, producţia ar putea începe spre sfârşitul acestui deceniu.

“Ne vom folosi experienţa de peste 40 de ani în apele de mică adâncime din Marea Neagră pentru a contribui la succesul unui proiect de pionierat precum Neptun Deep”, spune Gabriel Selischi, membru al directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de explorare şi producţie.

Sonda Domino-2 este situată la aproximativ 200 de kilometri de ţărm şi este forată cu ajutorul platfomei Ocean Endeavour în ape cu adâncimea de aproximativ 800 de metri.

ExxonMobil şi Petrom deţin fiecare 50% din sectorul de apă adâncă a blocului Neptun.