Avansul fără precedent al exporturilor de energie şi preţurile mai mari din regiune încing bursa de energie de la Bucureşti

Autor: Roxana Petrescu 23.07.2014

„Exportăm cantităţi fru­moa­se“, spune Octavian Lohan, membru al di­rectoratului Trans­elec­tri­ca şi cel care are sub conducere Dispecerul Energetic Naţio­nal, creierul sistemului de electricitate local. Aceste exporturi frumoase au fost de 11 ori mai mari în prima jumătate a acestui an comparativ cu perioada si­milară a anului trecut, lucru care a încins bursa de energie OPCOM, unde s-a tranzacţionat cu 44% mai multă energie în valoare totală de 350 mil. euro.

„În primul semestru al anului exporturile României au fost de peste 2,8 TWh (circa 6% din consumul de energie al României din 2013 - n.red.). În jurul nostru este Ungaria, care este im­portatoare, Bulgaria care este expor­ta­toare, dar care se învecinează cu Gre­cia şi Turcia, care sunt importatori, şi Ser­bia, care tradiţional avea exporturi uşoa­re. Inundaţiile de anul acesta însă, care i-au lovit pe sârbi în luna mai, i-au ter­minat. Au fost inundate mine, cen­trale. A fost o situaţie disperată cu ade­vărat, iar ei au cerut ajutorul vecinilor. În rest, în regiune nu pot să spun că a fost ceva deosebit“, explică Lohan motivele care au stat la baza creşterii exporturilor din prima jumătate a anului.

Potrivit acestuia, în primele şase luni ale anului trecut, conform ra­poar­te­lor operative ale Transelec­trica, ex­por­tu­rile României au fost de 250 GWh. Practic, în primul semestru din 2014 România a exportat de 11 ori mai multă energie decât în perioada similară a anului trecut, valoarea acestei energii fiind de peste 90 de milioane de euro dacă se ia în calcul preţul mediu spot al energiei de pe bursa OPCOM.

Dincolo de oportunităţile din regiune, exportatorii de energie au mai avut un stimulent pentru a duce elec­tri­ci­tatea locală peste graniţe, preţul. De exemplu, în Ungaria, în anumite zile diferenţa de preţ faţă de tranzacţiile de la Bucureşti era chiar şi de 10 euro pe MWh.