Ipotecarele, mai ieftine în lei decât în euro

Autor: Ciprian Botea 23.07.2014

Cea mai avantajoasă ofertă standard de credit în lei este afişată în prezent de banca de stat CEC Bank, cu o dobândă efectivă de 5,53% pe an, adică o rată lunară de sub 1.000 de lei pentru un credit de 178.000 de lei (echivalentul a 40.000 de euro) acordat pe o perioadă de 30 de ani.

Cel mai ieftin ipotecar standard în euro are o dobândă efectivă de 5,91% pe an şi este în oferta italienilor de la Veneto Banca.

Creditele imobiliare în lei le-au egalizat pe cele în euro ca nivel al costului efectiv în primăvară, pe fondul ajustării preţului împrumuturilor la evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară, ajunse la minime istorice datorită relaxării monetare derulată de BNR şi lichidităţii excedentare din sistemul bancar.

„Cei care optează pentru un credit în euro sunt în principal clienţi de tip affluent (cu venituri ridicate - n. red.). Aceş­tia au un grad de educaţie financiară mai ridicat şi pun în balanţă riscul valutar şi cel monetar, având în vedere că Robor nu este chiar cel mai stabil indicator“, comentează Anca Bidian, CEO al brokerului de credite Kiwi Finance.

 Dobânzile monetare au avut în general o tendinţă de scădere în ultimul an, dar clienţii care au optat pentru un credit în lei nu au fost scutiţi de emoţii, adică de perioade de volatilitate. De exemplu, la începutul anului indicatorul Robor la 3 luni a crescut surprinzător de la 2% pe an la 3,5% pe an într-o singură săptămână.