Colţeanu, General Electric: Anul acesta vom avea exporturi cu aproape 60% mai mari după preluarea fabricii Lufkin din Ploieşti

Autor: Roxana Petrescu 25.07.2014

Cristian Colţeanu, preşedinte & CEO al gigantului american General Electric pentru România, Bulgaria & Republica Moldova, spune că anul acesta vor pleca de pe piaţa locală exporturi de 110 milioane de dolari, cu aproape 60% mai mari faţă de cele de anul trecut, principalul factor de creştere fiind preluarea fabricii de utilaj petrolier a texanilor de la Lufkin. Anul trecut, GE a cumpărat într-o tranzacţie globală evaluată la 3,3 miliarde de dolari toate operaţiunile Lufkin, printre care se numără şi fabrica de 140 de milioane de dolari din România.

„Anul trecut am avut exporturi de 70 de mi­lioane de do­lari, dar anul acesta ne aşteptăm la exporturi de 110 de milioane de dolari. Pre­luarea Lufkin are cea mai importantă contribuţie la această creştere“, spune Cristian Co-lţeanu.

Fabrica Lufkin de la Ploieşti este specializată în producţia de pompe (sonde) de petrol. Lufkin a deschis oficial fabrica de utilaj petrolier de la Ploieşti la jumătatea anului trecut, 28 de milioane de dolari din investiţia totală de 140 de milioane de dolari fiind ajutor din partea statului român. La acel moment, estimările companiei vizau atingerea unor venituri de 60 de milioane de dolari în primul an de funcţionare în România.

„Lufkin era un furnizor al General Electric, aşa că pro-cesul de integrare este mai simplu. În România avem acum 360 de oa-meni, cu tot cu cen­trul de servicii, care lucrează în trei schimburi pentru a trimite pompe de petrol în Rusia, Orientul Mijlociu sau Indonezia. Nu vom face noi angajări în 2014, dar businessul Lufkin are o tendinţă ascendentă“, a mai spus Colţeanu. Potrivit informaţiilor disponibile la Ministerul Finan­ţelor, anul trecut Lufkin a generat în România un busi­ness de 25 de mili­oane de euro şi pierderi de aproape 8 milioane de euro.