Petrom a investit 600 mil. euro ca să facă un Petrobrazi mai mic, cu mai multă motorină

Autor: Roxana Petrescu 25.07.2014
Petrom, singurul producător de petrol şi gaze local, îşi creşte cu aproape 70% producţia de motorină, cel mai cerut tip de carburant din piaţă, după ce compania a finalizat o in­ves­tiţie de 600 de milioane de euro în modernizarea rafinăriei Petro­brazi, singura pe care o mai are în portofoliu. Proiectele s-au derulat în perioada 2010-2014 şi au ca rezultat creşterea pro­ducţiei de motorină de la 900.000 de tone anual la peste 1,5 mi­lioane de tone. 
 
Rafinăria este însă acum mai mică decât era la începutul programului de investiţii. Dacă iniţial Petrobrazi avea o capacitate de 4,5 milioane de tone anual, fiind cea mai mare rafinărie din România, acum unitatea a ajuns la 4,2 milioane de tone, fiind a doua cea mai mare unitate după Petromidia, rafinărie controlată de Rompetrol.
 
Planurile privind aceas­tă ra­fi­nărie s-au schim­bat radical de-a lun­gul timpului. De exem­plu, în 2006 Wolfgang Rut­ten­stofer, şeful de la acel mo­ment al OMV, acţio­na­rul ma­jo­ritar al Petrom, anun­ţa că la Petro­brazi se vor face inves­tiţii de un mi­liard de euro pen­tru ca uni­tatea să crească de la 4,5 mi­lioa­ne de tone la 6 mi­lioa­ne de tone anual, obiectivul fiind şi în acel moment creş­terea pro­duc­ţiei de motorină. Tot atunci, Ruttenstorfer pre­ci­za că în ca­zul rafină­ri­ei Arpe­chim in­ves­tiţiile ar putea ajun­ge la sute de milioane de euro.