Ipotecarele în lei s-au triplat într-un an

Autor: Ciprian Botea 28.07.2014

Stocul creditelor în lei acordate de bănci pentru achi­ziţia de locuinţe a depăşit 5,9 miliarde de lei (echi­valentul a 1,35 miliarde de euro) la sfârşitul lunii iunie, triplu faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naţionale.

Totuşi, ponderea creditelor ipotecare în lei în total credite ipotecare, în valoare de 9,55 mld. euro, este de doar 15%, restul fiind în principal în euro.

Iunie a fost cea mai bună lună pentru creditul imo­biliar în lei, creşterea faţă de mai fiind de aproape 10%, res­pectiv peste o jumătate de miliard de lei. Creşterea stocului reflec­tă foarte bine vânzările noi pentru că aceste credite sunt acordate pe termen lung, iar sumele ajunse la scadenţă sunt nesemnificative.

Bancherii şi brokerii de credite spun că revigorarea creditării de retail în lei s-a simţit în special din al doilea trimestru al anului (perioada aprilie-iunie), probabil  da­torită revenirii economiei, care a crescut cu aproape 4% în primul trimestru, dar şi stopării trendului de scădere a pre­ţului locuinţelor.

Creditele ipotecare în lei au ajuns în prezent să re­pre­zinte aproape 15% din stocul total de finanţări acordate de bănci pentru achiziţia de locuinţe, pe fondul creşterii sem­nificative din ultimele luni determinată de scăderea do­bânzilor, de restricţiile impuse de BNR la vânzarea de cre­dite în valută şi de trecerea programului Prima casă exclusiv la varianta în lei.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- evoluţia stocului de credite ipotecare în valută ; opinia analiştilor provind evoluţia creditelor ipotecare în lei până la finele anului

- opinia lui Andrei Rădulescu, economist senior al Băncii Transilvania, despre dinamica anuală a creditului privat 

- dobânzile practicate de bănci a creditele în lei, impactul politicii BNR 

- evoluţia stocului creditelor de consum, situaţia dobânzilor