Cei mai mari creditori listaţi îşi anunţă rezultatele pe primul semestru. Ce estimări au analiştii

Autor: Roxana Pricop 30.07.2014

Analiştii se aşteaptă ca BRD, cea mai valo­roa­să bancă listată, să raporteze un profit în creştere pe al doilea trimestru, faţă de acelaşi interval al anului trecut. Pentru Banca Transilvania, estimările sunt că banca va raporta venituri în creştere, însă şi-ar putea ajusta negativ câştigul faţă de acelaşi interval al anului trecut.

Cele mai mari bănci listate la bursa de la Bucureşti – BRD Soc-Gen (simbol bursier BRD), locul al doilea în sistem şi cu o valoare de piaţă de 6,23 miliarde de lei, şi Banca Transilvania (simbol bursier TLV), locul al treilea după active şi cu o capitalizare de 4,6 miliarde de lei – îşi vor anunţa rezultatele financiare pe primul semestru pe 1 august şi respectiv pe 4 august.

Ambele bănci au surprins pozitiv investitorii cu rezutatele în primul trimestru: BRD a obţinut un profit net de 37 mil. lei (circa 8 mil. euro), de trei ori peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, datorită scăderii cheltuielilor cu provizioanele de risc, iar Banca Transilvania a raportat un profit net de 103,4 mil. lei (23 mil. euro), acesta fiind cel mai bun început de an din istoria băncii. Câştigul record din primele trei luni raportat de banca din Cluj a fost alimentat  de creşterea veniturilor nete din dobânzi şi comisioane.

Rămâne de văzut în ce măsură cele două bănci vor continua cu rezultatele peste aşteptări şi în cel de-al doilea trimestru al anului. Drept reper, investitorii au rezultatele financiare ale celor două bănci pe al doilea trimestru din 2013, când BRD a raportat un profit net de 48,8 milioane de lei, iar Banca Transilvania a înregistrat un rezultat net de 95,6 milioane de lei.