Guvernul a „uitat“ să includă reducerea CAS în rectificare

Autori: Claudia Medrega , Sorin Pâslaru 01.08.2014
Impactul reducerii CAS cu 5 puncte procentuale nu se regăseşte în proiectul primei rectificării bugetare din acest an, iar o eventuală aplicare a acestei măsuri de la 1 octombrie va presupune o reducere semnificativă a cheltuielilor bugetare pentru încadrarea în ţinta de deficit, apreciază Consiliul Fiscal.

Reducerea contribu­ţiilor de asigurări sociale la angajatori cu 5 puncte procentuale a devenit „mărul discordiei“ în disputa dintre premier şi preşedinte. Măsura a fost aprobată de Guvern şi de Parlament, dar nu a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu.

Măsura are aviz negativ şi de la Consiliul Fiscal, care a avertizat că diminuarea CAS poate apropia periculos deficitul bugetar de pragul de declanşare a procedurii de deficit excesiv, în absenţa unor măsuri compensatorii de amploare.

„Consiliul Fiscal atrage atenţia că o eventuală aplicare a propunerii legislative la termenul avut în vedere iniţial nu are acoperire în bugetul actual, încadrarea în ţinta de deficit implicând cel mai probabil o reducere ulterioară semnificativă a cheltuielilor bugetare“, se arată în opinia Consiliului privind proiectul de rectificare a bugetului pe anul 2014.

Pierderea netă de venituri în urma reducerii CAS a fost estimată de Consiliul Fiscal la 800 de milioane de lei în 2014, 5 miliarde de lei în 2015, 5,4 mld. lei în 2016 şi 5,77 mld. lei în 2017.