Jurubiţă, KPMG: Fenomenul evaziunii fiscale este deja intrat în sânge. O soluţie pentru temperare este “loteria fiscală”

Autor: Claudia Medrega 01.08.2014

Bonul fiscal în România funcţionează doar în teorie, în practică fenomenul evaziunii fiscale fiind deja intrat în sânge, dar o măsură care se poate aplica este “loteria fiscală”, consideră Ramona Jurubiţă, partner, deputy head of taxation, KPMG România.

Ea a explicat că în cazul organizării “loteriei fiscale”, persoanele fizice pot să participe pe baza bonurilor fiscale la o tombolă şi pot să câştige pemii în bani, maşini.

“Avem probleme cu bonul fiscal în diferite domenii de activitate. Bonul fiscal este doar o teorie. În practică fenomenul evaziunii fiscale este deja intrat în sânge. O măsură foarte intersantă, cu rezultate, este “loteria fiscală”, aplicată de autorităţile fiscale din Slovacia, Portugalia. Pe baza bonurilor fiscale o persoană fizică poate să participe la o tombolă şi poate să câştige pemii în bani, maşini. În Slovacia “loteria fiscală” a fost lansată din 2013, iar veniturile au crescut cu circa jumătate de miliard de euro. Pot să fie şi alte motive pentru creşterea veniturilor bugetare, dar măsura “loteriei fiscale” a avut efecte pozitive”, a declarat Jurubiţă la conferinţa ZF “Codul Fiscal. 10 ani, 100 de modificări. Cum va arăt noul Cod Fiscal?”