Astra vrea în continuare să cumpere AXA şi cere un răspuns oficial de la Autoritatea de Supraveghere

Autor: Anelis Baciu 06.08.2014

The Nova Group Investments - compania controlată de omul de afaceri Dan Adamescu care deţine asigurătorul Astra, aflat în redresare financiară - vrea în continuare să preia subsidiara locală a grupului francez AXA, cu care semnase un acord la finalul anului trecut, şi a cerut Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) o poziţie oficială cu privire la finalizarea tranzacţiei.

„TNG solicită un răspuns oficial din partea ASF referitor la aprobarea tranzacţei prin care compania de asigurăi Astra urma să preia subsidiara locală a grupului francez AXA Asigurări”, au declarat reprezentanţii The Nova Group. Acordul dintre Astra şi AXA fusese anunţat la finalul anului trecut, dar ASF nu a făcut nicio precizare oficială privind aprobarea pe care instituţia ar fi trebuit să o dea pentru ca tranzacţia să fie finalizată. Singurele referiri la preluare au fost făcute la începutul lunii iunie a acestui an de către preşedintele ASF Mişu Negriţoiu, care a declarat atunci că „în plin proces de redresare financiară vinzi, nu cumperi”.

Totuşi, nici Astra şi nici grupul francez AXA nu au primit o poziţie oficială din partea supraveghetorului. Potrivit companiei de asigurări, „ASF a aprobat încă din luna aprilie un plan de măsuri, realizat de KPMG Advisory, care prevede preluarea companiei AXA ca parte integrantă a recapitalizării Astra”. Astra se afla în redresare financiară din februarie a acestui an, iar potrivit administratorului special asigurătorul ar avea nevoie de o infuzie de capital de 490 milioane de lei. Astra a fost anul trecut cea mai mare companie locală de asigurări, cu prime subscrise de circa un miliard de lei.