„Retragerea“ ruşilor de la Lukoil din Europa de Est este o afacere austro-ungară cu aromă de bani ruseşti

Autor: Bogdan Cojocaru 05.08.2014

Golul lăsat de aparenta retragere a grupului rusesc de rafinare Lukoil de pe piaţa combustibililor din Europa de Est, în contextul noului război rece dintre Occident şi Rusia, este rapid umplut de două companii din Ungaria, MOL şi una fantomă înfiinţată în urmă cu doar cinci luni.

Ambele au însă legături cu Rusia, ţară care i-a acordat Ungariei un împrumut colosal de 10 miliarde euro cu care va extinde singura centrală nucleară maghiară, al cărei preşedinte, Vladimir Putin, a descris anul trecut Ungaria ca fiind partenerul prioritar din Europa de Est. Împrumutul ar rivaliza cu stocurile celor mai mari investiţii directe străine în Ungaria.

„Retragerea“ Lukoil ar veni la doar câteva luni după ce compania şi-a asigurat un împrumut de 420 de milioane de euro pentru modernizarea rafinăriei bulgăreşti Burgas, care ar urma să devină cea mai mare din regiune. În această „retragere“ a Lukoil din Europa de Est sunt implicaţi şi foşti reprezentanţi de top ai unor coloşi austrieci precum OMV şi Raiffeisen.

Lukoil îşi va vinde cele 44 de benzinării din Cehia companiei Slovnaft, o subsidiară a MOL, şi cele 75 de benzinării din Ungaria şi cele 19 din Slovacia firmei ungureşti Norm Benzinkut Kft.

 

O firmă maghiară no-name cu spate acoperit din Rusia

Norm Benzinkut, o firmă ungurească no-name, după cum este descrisă de portalul  slovac de ştiri Trend, a fost înfiinţată în martie 2014, nu are pagină de internet şi în niciun caz experienţă cu operarea benzinăriilor.

Potrivit website-ului VG.hu, Norm Benzinkút este controlată indirect pe filiera Imfao Ltd - Normeston Ltd de omul de afaceri maghiar Imre Fazekas, frontman-ul subsidiarei ungare a fostului colos petrolier rusesc Iukos, dezmembrat de regimul lui Putin şi cu activele căruia au fost hrănite şi crescute Gazprom şi Rosneft cel mai mare produ­cător de gaze, respectiv de petrol din Rusia deţinute de stat. Normeston, cu sediul într-un hotel ieftin din Belize, are legături puternice cu MOL. În 2009, grupul maghiar a vândut jumătate din MOL Energy Trade Ltd. către Normestonu.

Un anume Imre Fazekas, cetăţean maghiar, era în toamna anului trecut consilier al MOL şi principalul reprezentant pentru Europa Centrală al Rosneft, potrivit Budapest Telegraph.

Legăturile MOL cu Rusia sunt şi mai adânci. Un pachet de 21,2% din acţiunile grupului a aparţinut până în 2011 companiei petroliere ruseşti Surgutneftegas, despre care se crede că are conexiuni la Kremlin cu Putin.

Ruşii au cumpărat acţiunile de la grupul austriac OMV. Pachetul a ajuns în cele din urmă, în 2011, la guvernul Orban.

 

Axa Viena - Moscova

OMV se leagă acum de Lukoil prin fostul director general Wolfgang Ruttenstorfer. El este cel care a negociat preluarea la sfârşitul lunii trecute a 240 de benzinării şi şase depozite de combustibil din Ucraina ale Lukoil - „retragerea“ mult lăudată de activiştii antiruşi ucraineni a afacerilor Lukoil de pe piaţa ucraineană - de către fondul de investiţii AMIC Energy Management, cu sediul la Viena şi condus de el, potrivit kurier.at. Ca şi în cazul firmei maghiare Norm Benzinkut, AMIC a fost înfiinţată cu câteva luni înainte de „marea afacere“, în septembrie anul trecut.

Ruttenstorfer este, de asemenea, membru independent al board-ului de directori al companiei sârbeşti NIS, controlată de Gazprom. El a condus OMV în perioada în care compania românească Petrom a fost preluată de grupul austriac. Tot Ruttenstorfer era şeful OMV când Lukoil a încercat, fără succes, să cumpere grupul. Lukoil a explicat eşecul prin „protecţionismul“ guvernului austriac, notează Austrian Times.

Membrul fondator al AMIC Holding, compania-mamă a AMIC Energy, este fostul membru al boardului executiv al Raiffeisen Investment Heinz Sernetz.

 

Petrolul rusesc, o prăjitură pentru MOL

Acum, MOL are acces la exclusivista piaţă rusească, unde caută în mod activ oportunităţi de investiţii.

„Pentru grupul MOL sectorul rusesc upstream (de explorare şi producţie – n. red.) este o zonă foarte bună pentru investiţii şi căutăm în mod activ noi oportunităţi pentru a ne îndeplini ţintele de creştere. Desfăşurăm deja activităţi de explorare prin activele existente şi suntem foarte dornici să obţinem rezultate pozitive“, declara în iunie Jozsef Molnar, CEO al MOL.

Grupul maghiar a făcut mai multe descoperiri de petrol şi gaze naturale în Rusia în ultimii ani, în Siberia şi în regiunea Volga - Urali, pe care le exploatează. MOL a vândut participaţii din companiile prin care opera câmpuri petroliere din Rusia. Presa a indicat că MOL a negociat cu Rosneft vânzarea participaţiei pe care o deţine la grupul croat Ina în condiţiile în care este într-un conflict legat de controlul asupra Ina cu guvernul croat.

MOL s-a extins agresiv în regiune în ultima vreme. În mai grupul a cumpărat de la compania petrolieră italiană Eni 208 benzinării din România, Cehia şi Slovacia, ajungând prin această tranzacţie să deţină aproximativ 2.000 de staţii de distribuţie a carburanţilor în 11 ţări.

Înaintea recentelor achiziţii MOL avea peste 1.700 de benzinării în Europa Centrală şi Balcani.

MOL Group are operaţiuni în peste 40 de ţări şi are aproape 29.000 de angajaţi. Grupul deţine, de asemenea, patru rafinării şi două uzine petrichimice în Ungaria, Slovenia şi Croaţia.

Lukoil acoperă o şesime din producţia de petrol rusesc şi 2% din cea mondială şi este compania privată cu cele mai mari rezerve de petrol din lume.