Provizioanele mai mici au lăsat UniCredit cu un profit brut de 33 mil. euro în primul semestru

Autor: Ciprian Botea 06.08.2014

Subsidiarele locale ale grupului italian UniCredit au raportat un profit brut agregat de 33 milioane de euro în primul semestru, în creştere cu echivalentul a 2 milioane de euro faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, determinante pentru această evoluţie fiind scăderea cheltuielilor cu provizioanele.

UniCredit avusese o pierdere brută în 2013 din cauza unui salt al provizioanelor în ultimul trimestru al anului trecut. Ope­ra­ţiunile locale au avut în primul semestru o contribuţie de 4% la profitul net al grupului italian, care a însumat 1,1 mld. euro.

Provizioanele constituite pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante au însumat 60 mil. euro în perioada ianuarie-iunie, fiind cu 12% sub nivelul din primul semestru al anului trecut. Costul riscului a scăzut cu o treime şi a ajuns la 282 de puncte de bază.

Venitul net din dobânzi a stagnat la circa 100 mil. euro în primul semestru, ceea ce indică o îngustare a marjei nete de dobândă (diferenţa dintre dobânzile la credite şi bonificaţiile la depozite), în condiţiile în care portofoliul total de finanţări a crescut.

UniCredit – care controlează pe piaţa locală banca UniCredit Ţiriac, dar şi două subsidiare specializate pe leasing şi credite de consum – a raportat un volum total de credite de 4,45 mld. euro la finalul lunii iunie, cu 5% mai mult decât la jumătatea lui 2013.

Creditarea a crescut în special în trimestrul al doilea din acest an, care a marcat pentru piaţa locală o revigorare a creditului de consum. Şi piaţa de leasing, unde UniCredit este lider cu o cotă de circa 20%, a dat semne de revenire. Pe de altă parte, Răsvan Radu, preşe­din­tele UniCredit Ţiriac, declara în luna iunie că ceea ce lipseşte pe piaţă sunt proiectele de amploare pe segmentul creditelor corporate.