ING vrea să ramburseze anticipat banii primiţi la începutul crizei de la statul olandez când a fost salvată de la faliment

Autor: Bogdan Cojocaru 07.08.2014

Şeful actual al ING este cel care a condus între 1999 şi 2002 operaţiunile de la Bucureşti ale grupului bancar.



ING Groep, cea mai mare bancă din Olanda, condusă acum de Ralph Hamers, omul care a crescut timp de trei ani ING România, ia în considerare rambursarea anticipată a ceea ce a mai rămas din bailout-ul de 10 miliarde de euro primit în 2008 de la statul olandez şi reluarea plăţii dividendelor, încurajată de creşterea cu 19% a profitului în cel de-al doilea trimestru.

Decizia privind rambursarea îm­pru­mutului va depinde de rezultatele testelor de stres aplicate de BCE celor mai mari bănci europene, scrie Bloomberg.

„Testele BCE nu vor fi o problemă pentru ING. Sunt bine poziţionaţi, având în vedere cerinţele şi cum se prezintă ceilalţi. Rambursarea anticipată a ajutorului de stat pare probabilă acum deoarece mai au de plată doar un miliard de euro, iar pentru ei această suma reprezintă profitul pe doar un trimestru“, a explicat Lemer Salah, analist la SNS Securities.

Profitul net a crescut de la 895 mil. euro în al doilea trimestru al anului trecut la 1,07 mld. euro anul acesta, peste aşteptările analiştilor.

Hamers se concentrează pe dezvoltarea băncii după ce a renunţat la banca de investiţii şi la operaţiunile de asigurare şi a concediat mii de angajaţi într-un plan de restructurare impus de Comisia Europeană. Dacă banca va reuşi să ramburseze ajutorul mai devreme, 40% din profitul din 2015 s-ar putea duce la acţionari.

ING a abandonat plata dividendelor după bailout-ul din 2008 şi a promis să le reia anul viitor.

După ce a reuşit să obţină o creştere semnificativă a creditării pentru prima dată în ultimii şase ani şi şi-a îmbunătăţit poziţia capitalului prin listarea operaţiunilor europene de asigurărui, NN Group, singurul lucru care împiedică ING să ramburseze cele 1,025 mld. euro rămase de plată din ajutorul de stat înainte de mai 2015, termenul limită, sunt testele de stres bancar ale BCE.