„O economie deşteaptă se bazează pe producţie şi pe export, nu pe consum“

Autor: Ioana David 08.08.2014

Jan Glas, managing partner al companiei de consultanţă şi audit TPA Horwath Ro­mâ­nia, este de părere că România şi-a dez­voltat economia „invers“, plecând de la con­sum, când de fapt mişcarea inteligentă era cre­area unei economii bazate pe producţie şi pe export. În România, consumul a ajuns să con­tribuie cu aproape 80% la formarea PIB-ului, cu mult peste media europeană.



„O economie deşteaptă se bazează pe pro­ducţie şi export şi nu pe consum. Consu­mul este următorul pas. Într-un fel noi (Ro­mânia - n. red.) am dez­voltat economia invers. Am început să consu­măm în loc să creăm o bogăţie care este apoi consumată“, a spus Jan Glas.

De origine belgiană, Glas a venit în Ro­mânia în urmă cu 17 ani, iniţial ca angajat al unei firme de consultanţă pentru ca ulterior să pună bazele propriei afaceri, în care i-a atras mai târziu pe austriecii de la TPA Horwath. Anul trecut, businessul local al TPA Horwath a fost de 3,5 mil. euro, iar pentru 2014 aşteaptă o creştere de 5%.

 

România prin ochii unui străin

Belgianul, care a surprins toate etapele dez­voltării economice, este de părere că două eve­nimente au marcat dezvoltarea econo­mi­că a României: venirea Renault şi Carrefour, respectiv intrarea în Uniunea Europeană şi NATO.

„Momentul în care Renault a preluat Dacia a fost un semn clar pe plan interna­ţio­nal că România era pregătită să primească in­ves­titori de tipul multinaţionalelor, dar şi in­ves­titori oportunişti. Iar Carrefour a fost exem­plu de dezvoltare în retail. (…) Dar Car­refour a fost doar un semn. Au urmat şi alţii.“