După relansarea Tarniţa, urmează reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă: acţionarii Nuclearelectrica sunt chemaţi să voteze strategia de continuare a proiectului de 6,5 mld. euro

Autor: Roxana Petrescu 10.08.2014

În cursul zilei de mâine, Nuclearelectrica, administratorul celor două reactoare de la Cernavodă prin care se asigură 20% din producţia de energie a României, va publica Strategia de continuare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4.

Documentul urmează să fie supus aprobării acţionarilor Nuclearelectrica în cadrul adunării generale care va avea loc în data de 22 august. Anunţul este făcut în contextul în care săptămâna aceasta statul a lansat procedura de selecţie a investitorilor pentru Tarniţa-Lăpuşteşti, o investiţie de un miliard de euro, care va funcţiona alternativ ca producător şi consumator, pentru a corecta dez­echilibrele provocate în sistem de sutele de ferme eoliene şi parcuri fotovoltaice care funcţionează intermitent.

“Strategia prevede într-o primă etapă iniţierea, derularea şi finalizarea de către Nuclearelectrica a unei proceduri competitive de selectare a unui investitor privat (IP) în vederea constituirii unei societăţi, respectiv un joint-venture. Societatea va fi constituită între Nuclearelectrica şi unul sau mai mulţi investitori privaţi,  valoarea investiţiei Nuclearelectrica în EnergoNuclear fiind transferată companiei nou înfiinţate. Societatea este premergătoare unei companii de tip IPP (Producător independent de energie)”, spune Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica.

Proiectul celor două reactoare de la Cernavodă, dacă va fi demarat, ar fi cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic local în contextul în care costul pentru cele două unităţi a fost estimate la 6,5 miliarde de euro. Împreună, cele două reactoare noi ar urma să aibă o capacitate de 1.400 MW, similară cu cea a celor două unităţi funcţionale în acest moment.

“Iniţial, noua societate de proiect va fi constituită din aportul exclusiv în numerar al Nuclearelectrica şi al investitorului privat selectat, corespunzător unei cote de 49%, respectiv 51%. Contribuţia în numerar a Nuclearelectrica va fi iniţial de maximum 2 milioane de euro”, mai spune Daniela Lulache.

Potrivit acesteia, creşterea capacităţii energetice a centralei de la Cernavodă cu încă două unităţi a fost identificată de statul român ca fiind soluţia optimă de acoperire de deficitului de capacitate după anul 2020.

“Strategia de continuare a Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă va fi pusă la dispoziţia acţionarilor începând cu data de 11.08.2014, pe pagina de internet a Nuclearelectrica”, au mai spus reprezentanţii Nuclearelectrica.