Romgaz a făcut profit de 200 mil. euro în primul semestru

Autor: Roxana Petrescu 12.08.2014
Romgaz (SNG), cel mai mare producător de gaze din România, a încheiat primul semestru cu un profit net de 870,9 mil. lei (circa 198 mil. euro), cu 39,9% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, câştigurile companiei fiind propulsate mai ales de scumpirea gazelor interne.
 
Afacerile companiei din Mediaş au ajuns în primul semestru al anului la 2,5 miliarde de lei (574 mil. euro), cu aproa­pe 33% mai mult faţă de S1 al anului trecut.
 
„Creşterea cifrei de afaceri a fost puternic influenţată, în sumă absolută, de creşterea veniturilor din vânzarea gazelor din producţia internă“, se arată în raportul publicat ieri de companie. Astfel Romgaz a livrat în S1 circa 3 mld. metri cubi de gaze, cu 11% mai multe decât în perioada similară a anului trecut, la un preţ mai mare cu 32%, scumpirile fiind efectul aplicării calendarului de liberalizare.
 
Evoluţia afacerilor Romgaz vine în contextul în care în primele cinci luni ale anului rapoartele întocmite de Autori­tatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) indică o contracţie a consumului de 6%.