Topul celor mai mari companii din industria farma. Vânzările de medicamente au revenit pe creştere

Autor: Ioana David 16.08.2014

Vânzările de medicamente au revenit pe creştere în cel de-al doilea trimestru al anului, ajungând la 3 mld. lei (680 mil. euro), potrivit datelor firmei de analiză şi cercetare de piaţă Cegedim România. Avansul de aproape 6% (5% în euro) din această perioadă vine după trei trimestre consecutive de scădere în piaţa farma, o industrie care în trecut era obişnuită cu creşteri de 20-30% şi care este dominată de importuri.

În pofida acestor creşteri, reprezen­tanţii Cegedim sunt rezervaţi în ceea ce priveşte evoluţia pentru întregul an, astfel că firma nu şi-a actualizat prog­noza anterioară, care era de scădere.

„În condiţiile în care cel mai probabil lista de medicamente com­pen­sate va fi actualizată spre sfârşitul anului, impactul acesteia va fi marginal pentru anul 2014, noi menţinând prognoza actuală de scădere de 0,3% în lei“, spune Petru Crăciun, directorul general al Cegedim România.

Evoluţia pozitivă poate fi explicată prin faptul că trimestrul al doilea al anului trecut a avut rezultate slabe, astfel că baza de comparaţie a fost mai redusă. Totodată au existat unele modificări în ceea ce priveşte modalitatea de eliberare a medicamentelor pe reţetă, ceea ce a influenţat în mod pozitiv vânzările.