Bursa de la Bucureşti a bătut Budapesta la capitalizare, dar rulajele nu s-au dezmorţit nici după oferte de 600 mil. euro

Autor: Roxana Pricop 20.08.2014

Pe bursa de la Bucureşti au avut loc oferte de acţiuni de 600 mil. euro doar în ultimele două luni, însă lichiditatea nu dă nici acum semne de dezgheţ, iar rulajele zilnice cu acţiuni abia ajung la 10 milioane de euro. Mihai Lazăr, şeful diviziei de vânzări acţiuni a Raiffeisen Bank, spune că tensiunile din regiune, structura plasamentelor şi perioada de vară au ţinut pe loc decolarea bursei.



Listările companiilor de stat din energie Romgaz, Nuclearelectrica şi Electrica au aju­tat bursa de la Bucureşti să depăşească în ca­pitalizare bursa de la Budapesta şi să ajungă la doar câteva miliarde de euro dis­tanţă de bursa de la Praga. Însă volumele zilnice de tranzacţionare cu acţiuni, sau altfel spus lichiditatea, ţin bursa de la Bucureşti pe ultimele locuri din regiune. Bur­sa de la Budapesta are rulaje zilnice de 20 de milioane de euro, de două ori mai mari decât rulajele zilnice ale bursei de la Bucureşti. Pe bursa maghiară sunt listate 49 de companii, faţă de 84 de companii la Bucureşti.

Minimul de lichiditate pe bursa de la Bucureşti a fost de 2,6 milioane de euro, fiind atins în această vară pe 18 iulie, la doar două săptămâni distanţă de oferta Elec-trica. Maximul, fără a lua în calcul ofertele publice de acţiuni şi plasamentele făcute de Fondul Proprie­ta­tea, a fost de 18 milioane de euro şi a fost atins pe 13 august.

Oferta publică de acţiuni de 1,9 miliarde de lei derulată de Electrica, cea mai mare listare din istoria bursei de la Bucureşti, alături de vânzări de acţiuni făcute de Fondul Proprietatea la Romgaz şi la Transelectrica, în valoare de 850 milioane de lei, nu au majorat rulajele pe bursă deşi teoretic sunt mai multe acţiuni disponibile la tranzacţionare.