Pensiunea din Apuseni care face 80.000 € pe an

Ziarul Financiar 22.08.2014

Ziarul Financiar vă prezintă unele dintre cele mai importante momente din al doilea sezon al emisiunii ZF Live, difuzată pe Internet de luni până vineri, de la ora 12:00 la 13:00. Al doilea sezon al emisiunii s-a încheiat pe data de 18 iulie, urmând să fie reluat din toamnă. Vedeţi aici înregistrările emisiunilor de la ZF Live.

Sebastian Hosu, prorietarul unei pensiuni cu opt ca­mere - Cabana Moţilor – din Apuseni, spune că a renunţat la jobul dintr-o multinaţională în ţară, a plecat în Canada şi apoi s-a întors ca să pună pe pi­cioa­re o afacere în turism care acum îi aduce venituri de 80.000 de euro pe an.
 
„În 2005 am văzut că gu­ver­nul s-a hotărât să dea dru­mul la fi­nanţarea prin SAPARD. Am zis să ne întoar­cem să trăim la ţară, pentru că asta ne dorim“, a spus antre­pre­no­rul prezent ieri în stu­dioul ZF Live. Cu banii ob­ţinuţi din vânzarea unui apar­ta­ment din Cluj, Hosu a cum­pă­rat cu 35.000 de euro un teren de 5.000 mp în Munţii Apuseni, localitatea Mărişel.
 
Cabana Moţilor, o pensiune cu 8 camere, restaurant şi living room, a presupus o investiţie totală de 350.000 de euro. An­treprenorul a obţinut o finanţare de 100.000 de euro prin pro­gramul SAPARD, 100.000 de euro de la bancă şi restul de la familie şi prieteni. Din cele trei linii de business ale familiei Hosu, cazarea, restaurantul şi „Că­ma­ra de la munte“, un atelier de dulceţuri şi siropuri din fructe de pădure, circa 20% din cifra de afaceri rămâne în casă, în con­diţiile în care ratele la bancă sunt de 2.000 de euro pe lună. „Un bussines de genul acesta poate funcţiona doar ca afacere de familie - «ochiul stă­pâ­nului îngraşă vaca»“, este de părere Hosu, care are patru angajaţi, în afară de el şi soţia sa.
 
Businessul „Cămara de la munte“ a adus venituri de 10.000 de euro familiei Hosu în 2013, cu aproape 3.000 de bor­cane de dulceaţă şi siropuri vândute, luând în calcul preţul de 15 lei pentru un borcan. Sebastian Hosu are planuri de ex­tin­dere a businessului cu dulceţuri pe care vrea să-l ducă la 300.000 de euro pe an cu o capacitate de producţie de 30 de tone de fructe. „Unul dintre sfaturile pe care le-aş da unui an­tre­prenor ar fi să implice banca. E un factor motivator foarte pu­ternic. În momentul în care te simţi dator şi simţi că poţi să pierzi tot, altfel te trezeşti dimineaţa“, a mai spus antre­pre­no­rul, el precizând că a rambursat mai mult de jumă­tate din creditul contractat şi că în 2017 va reuşi să-l achite integral.
 
Pensiunea înregistrează în medie un grad de ocupare de 50% în timpul unui an, majoritatea clienţilor fiind români.  „85% sunt clienţi români, restul străini. Numărul de turişti străini creşte prin site-ul booking.com. Mulţi vin din Europa“, a mai spus Hosu. În extrasezon, o noapte de cazare cu mic dejun inclus la Cabana Moţilor costă 130 de lei, iar în weekend se plăteşte cu 20 de lei în plus.
 
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.02.2014