Tranzacţia OTP-Millennium a ajuns pe masa Concurenţei

Autor: Anelis Baciu 28.08.2014
Consiliul Concurenţei analizează preluarea subsidiarei locale Millennium Bank de către grupul ungar OTP, urmând ca în perioada următoare instituţia să emită o decizie cu privire la impactul acestei tranzacţii asupra competiţiei, a anunţat ieri instituţia.

„În vederea stabilirii compatibilităţii concentrării economice cu un mediu concurenţial normal, autoritatea de concurenţă va analiza operaţiunea notificată şi va emite o decizie în termenele stabilite de lege“, a anunţat Consiliul Concurenţei.

Laszlo Diosi, CEO al OTP România, declara la sfârşitul lui iulie, în momentul semnării contractului cu Millennium, că tranzacţia aşteaptă aprobarea Consiliului Concurenţei, a BNR, dar şi a Comisiei Europene.

OTP a anunţat la sfârşitul lunii iulie a acestui an achiziţia Millennium Bank pentru suma de 39 milioane de euro la care s-a adăugat rambursarea unei linii de finanţare în valoare de 150 milioane de euro către banca-mamă de la Lisabona.

OTP a preluat de la Millennium un portofoliu de 80.000 de clienţi, active de 2,4 miliarde de lei, dar şi o reţea formată din 56 de sucursale şi agenţii şi 528 de angajaţi.

În urma acestei tranzacţii, OTP Bank va ajunge la o cotă de piaţă de 2% în sistemul bancar românesc şi ar urca pe locul 11 în clasamentul activelor. Ungurii au început negocieriile cu Millennium în octombrie anul trecut şi au înaintat o ofertă mai bună decât Raiffeisen, principalul competitor în această tranzacţie.

Odată cu achiziţia Millennium ungurii şi-au revizuit şi obiectivele pe termen mediu, vizând acum o cotă de piaţă de 5% în următorii 5-10 ani. OTP intenţionează să integreze businessul Millennium printr-un proces de fuziune care va dura aproximativ un an.

Grupul de la Lisabona şi-a anunţat oficial decizia de a renunţa la operaţiunile locale anul trecut ca urmare a angajamentelor de restructurare a businessului asumate în faţa Comisiei Europene pentru aprobarea planului de sprijin finanţat de statul portughez.