Biofarm, Zentiva sau Antibiotice. Ce „medicamente“ sunt mai atractive şi mai ieftine pentru investitorii la bursă

Autor: Ioana Tudor 29.08.2014

Dintre producătorii de medicamente listaţi pe bursa de la Bucureşti, Biofarm (simbol bursier BIO) are cele mai ieftine şi mai lichide acţiuni, Zentiva (SCD) a obţinut cel mai mare profit în primul semestru şi are cel mai ridicat randament al dividendului, iar Antibiotice (ATB) are un plan îndrăzneţ de dezvoltare pe patru ani, prin care ţinteşte să-şi dubleze afacerile prin intensificarea exporturilor şi dezvoltarea de produse noi.

Investitorii de pe bursă care vor să cumpere titlurile unei companii pot „măsura“ atractivitatea acestora folosind un indicator simplu, PER (price to earnings ratio), care le ara­tă cât de ieftină sau de subevalua­tă este o acţiune, dacă rentează să investească în ea şi în cât timp pot fi teoretic recuperate investiţiile făcute, presupunând că întregul profit ar fi distribuit sub formă de dividende. Cu cât valoarea PER este mai mică, cu atât o acţiune este considerată mai ieftină, iar durata de recuperare a investiţiei este mai mică.

O analiză a ZF privind PER-ul acţiunilor din industria producţiei de medicamente arată că cele mai ieftine titluri sunt cele ale companiei Biofarm, cu un PER de 11,6. Urmează acţiunile Antibiotice, cu un PER de 12,5. În cazul Zentiva, indicatorul PER este de 13,01.

Biofarm derulează în prezent o ofertă publică de răscumpărare a până la 109,48 milioane de acţiuni proprii, reprezentând 10% din capitalul social. Dacă această ofertă este subscrisă integral, SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Banat-Crişana (SIF1), alături de care Biofarm acţionează concertat, vor ajunge la 83% din  capital. Analiştii consideră că oferta pregăteşte preluarea controlului total de către SIF-uri şi delistarea producătorului de medicamante.