Michael Spindelegger, ministrul de finanţe care şi-a sacrificat postul pentru că nu vrea ca Austria să ia calea Greciei

Autor: Bogdan Cojocaru 29.08.2014
Austria, al doilea cel mai bogat stat din zona euro, simte din plin, ca oricare alt stat din regiune, presiunile opozante de a tăia taxele şi de a reduce datoria suverană. Pus să aleagă între calea propusă de periferia zonei euro şi cea a Germaniei, ministrul austriac al finanţelor Michael Spindelegger, totodată vicecancelar, a demisionat.

În loc să taie taxele, Austria ar trebui să se concentreze pe reducerea datoriei, care va ajunge la 80% din PIB anul acesta, a spus Spindelegger, citat de The Wall Street Journal.

„Austriecii trebuie să se orienteze spre Berlin, nu spre Grecia“, a precizat el. Spindelegger a părăsit şi funcţia de vicecancelar şi a cedat poziţia de lider al Partidului Popular Austriac (PPA), partenerul mai mic din coaliţia de guvernare. Ministrul şi-a explicat demisia prin lipsa sprijinului propriului partid.

Unii dintre membrii PPA şi-au arătat susţinerea pentru propunerile de a reduce taxele făcute de social-democraţii din coaliţia de guvernare. Spindelegger a respins, de asemenea, cererea social-democraţilor de a impune o taxă pe avere, în condiţiile în care unii dintre membrii PPA sunt dispuşi la un compromis în această privinţă.