Cele mai mari tranzacţii realizate de la începutul anului. Piaţa poate trece de 2,5 mld. euro în 2014

Autor: Ioana David 31.08.2014
Piaţa de fuziuni şi achiziţii ar putea trece pragul de 2,5 mld. euro în 2014, un nivel cu care nu s-a mai întâlnit în ultimii şase ani, dacă două mari tranzacţii vor fi para­fate până la finalul lunii de­cem­brie. În aştep­tare sunt exi­t-ul italienilor de la Enel, care au decis să plece din Ro­mânia, vânzare care le-ar putea aduce în con­turi 1-1,5 mld. euro, dar şi vânzarea pa­che­tului de 45% din acţiunile băncii UniCredit Ţiriac Bank deţinut de omul de afaceri Ion Ţiriac, evaluat de presa inter­na­ţională la 700 mil. euro.
 
Încă de la începutul anului, consultanţii vor­beau într-un ton optimist despre evoluţia pieţei, unele semnale de revigorare existând încă de la finalul anului 2013, însă niciuna dintre opinii nu prognoza că anul acesta în România s-ar putea semna o megatranzacţie (tranzacţie de peste 1 mld. euro, cât se estimează că va fi deal-ul realizat de Enel). Numai în februarie printre deal-urile anunţate s-au numărat vânzarea magazinelor Praktiker, a fabricilor de zahăr Lemarco şi a companiei Star Storage din domeniul tehnologiei.
 
Cea mai mare tranzacţie a primei părţi a anului a fost cea realizată de traderul de cereale Nidera, deţinut de o companie din China, care a preluat 51% din operatorul portuar United Shipping Agency, deţinut de antreprenorii români Cătălin Trandafir şi Mihai Felescu.