Petrom e la maximul ultimilor şase ani. Un plus de 14% şi recuperează pierderile cauzate de criză

Autor: Roxana Pricop 01.09.2014
Acţiunile OMV Petrom (SNP), cea mai ma­re companie românească, au crescut cu 1,66% în şedinţa de vineri atingând pragul de 0,49 lei/titlu, maximul ultimilor şase ani şi trei luni. Capitalizarea bursieră a grupului pe­tro­lier şi de gaze a urcat astfel la 27,755 mld.lei (6,3 mld.euro).
 
WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom
 
Investitorii au derulat tranzacţii de 4,7 mi­lioa­ne de lei cu acţiunile Petrom în şedinţa de vi­neri. Atingerea pragului de 0,49 lei/titlu are loc după ce acţiunile Petrom au avansat cu 4,3% în acest an, evoluţie sub creşterea de 10% raportată de indicele BET, principala re­fe­rinţă a bursei de la Bucureşti. Investitorii au însă motive să creadă că acţiunile Petrom nu sunt scumpe şi că îşi vor continua creşterea pâ­nă la finalul anului, spun analiştii.
 
„Acţiunea Petrom este cea mai mare ac­ţiu­ne de la bursă, are un randament al divi­den­dului de 4-5%, peste câştigul adus de do­bân­da bancară sau de titlurile de stat. Mai mult, atractivitatea acţiunii Petrom stă în fap­tul că în ultimii ani compania a avut de câştigat din liberalizarea preţului la gaze, iar inves­ti­torii şi-au luat expunere pe acest emitent avan­tajat de liberalizare“, a spus analistul Mihai Căruntu, şeful departa­mentului de cercetare din cadrul BCR.