Broker Cluj a listat primul certificat cu capital protejat

Autor: Ioana Tudor 02.09.2014

Societatea de servicii de investiţii financiare SSIF Bro­ker Cluj-Napoca (simbol bursier BRK) a listat ieri pe bursa de la Bucureşti primul certificat cu capital protejat, cu activ suport acţiunile companiei germane adidas AG.

Brokerii speră ca acest produs să fie o alternativă pentru persoanele nemulţumite de dobânzile la depozitele bancare.

Investitorilor le este garantat 96% din capitalul investit în acest produs dacă rămân investiţi până la maturitatea produsului, iunie 2016. Certificatul (simbol BKADSCPL1) se adresează persoa­ne­lor cu toleranţă redusă la risc. Brokerii spun căă produsul este o soluţie de investiţie cu risc controlat anticipat, ceea ce în­seamnă că investitorii ştiu de la început cât pot pierde în ca­zul unei evo­luţii negative a activului suport.

Produsul are o valoare no­minală de 100 de lei. Certifi­ca­tul protejează 96% din capi­ta­lul inves­tit, ceea ce în­seam­nă că la matu­ri­tate preţul nu poa­te să scadă sub 96 de lei, iar în cazul în care perfor­man­ţa activului suport este negativă, pre­ţul rămâne la 96 de lei.

„Acest produs reprezintă un bun înlocuitor pentru depo­zite­le bancare. Ne adresăm unui segment de piaţă aproape neglijat, şi anume, instrumentele cu risc scăzut”, a afirmat Darie Moldovan, consultant de strategie la Broker Cluj.

Cu toate că produsul are capital protejat la maturitate, pe par­cursul vieţii acestuia preţul poate scădea sub nivelul pro­te­jat. Astfel, dacă un investitor vrea să vândă mai repede certi­ficatele cumpărate pierde mai mult dacă activul suport este în descreştere.

O altă caracteristică a certificatului cu capital protejat emis de SSIF Broker este participaţia de 50%. Astfel, în cazul în care acţiunile adidas au o evoluţie pozitivă, investitorul pri­meş­te jumătate din creşterea activului suport. Spre exemplu, dacă la maturitatea certificatului preţul acţiunilor adidas va fi cu 30% mai mare, investitorul va beneficia de 15% din creştere.

Reprezentanţii firmei de brokeraj motivează alegerea ac­ţiu­nilor adidas ca activ suport prin faptul că producătorul ger­man de articole sportive este o companie mare, cunoscută şi tran­zacţionată pe o piaţă europeană. Acţiunile adidas se tran­zacţionează pe bursa din Frankfurt sub simbolul ADS. În ulti­mul an, titlurile companiei germane au scăzut cu 29%. Ieri du­pă-amiază, acţiunile adidas AG se tranzacţionau la preţul de 57,46 euro pe unitate

SSIF Broker este prezent pe bursa de la Bucureşti şi cu alte produse structurate, însă adresate investitorilor specu­la­tivi, cu apetit mai mare pentru risc. Firma de brokeraj are în circulaţie şapte certificate turbo, cu activ suport indicii Dow Jones şi Eurostoxx 50.