Economia Elveţiei, la cel mai slab nivel din ultimii doi ani din cauza zonei euro

Autor: Anca Dumitrescu 02.09.2014

Datele au fost publicate marţi de Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice din Berna.

Analiştii anticipau un avans al PIB de 0,5%, similar cu cel consemnat în primele trei luni ale acestui an.

În urmă cu trei ani, Banca Naţională a Elveţiei a introdus un plafon care să limiteze aprecierea francului, măsură care a ajutat economia să aibă o evoluţie mai bună decât zona euro în nouă din ultimele 12 trimeste.

Francul a fost tranzacţionat marţi în stagnare la 1,2071 unităţi pentru un euro.

Preşedintele băncii centrale elveţiene, Thomas Jordan, a reafirmat luni importanţa acestui plafon pentru protejarea economiei, pe fondul conflictului dintre Rusia şi Ucraina şi a celor din Orientul Mijlociu, care au un efect negativ asupra economiei globale.

"Din păcate, trebuie să constatăm că economia elveţiană a făcut un pas înapoi, dacă nu doi. Principala mea îngrijorare este că economia elveţiană a încetinit mai rapid decât am anticipat", a declarat Felix Brill, economist la Wellershoff & Partners în Zurich.

Creşterea exporturilor a fost sub cea a importurilor, în timp ce consumul intern a urcat cu doar 0,2% faţă de primul trimestru. Investiţiile în construcţii au scăzut cu 0,7%.

Economiile Germaniei şi Italiei au înregistrat contracţii de 0,2% în trimestrul al doilea, în timp ce economia franceză a stagnat, iar sancţiunile împotriva Rusiei riscă să înrăutăţească perspectivele.

Banca Naţională a Elveţiei anticipează pentru acest an o creştere a economiei ţării de 2%.

Exporturile elveţiene în Rusia s-au ridicat în primul semestru la 1,3 miliarde de franci (1,4 miliarde dolari), respectiv 2,6% din exporturile în zona euro şi sub valoarea bunurilor vândute în Emiratele Arabe Un ite, Singapore şi Canada.

Ca ţară neutră, Elveţia nu a impus sancţiuni directe Rusiei, iar companiile nu sunt direct afectate de embargoul impus de autorităţile de la Moscova asupra importurilor de produse alimentare din Uniunea Europeană. Chiar şi aşa, Elveţia a luat măsuri pentru a preveni evitarea sancţiunilor internaţionale de către Rusia şi a decis să interzică băncilor să facă noi afaceri cu unele persoane din această ţară.