Romgaz are producţie în scădere, dar încearcă să-şi extindă activitatea de înmagazinare a gazelor

Autor: Radu Bostan 03.09.2014
Romgaz Mediaş (simbol bursier SNG) este cea mai mare şi mai profitabilă companie de stat, dar activează pe o piaţă care s-a restrâns puternic în ultimii ani, iar businessul se dezvoltă greu în condiţiile în care ambiţiile companiei se limitează la sectorul gazelor.
 
WikiZF: Profilul companiei Romgaz Mediaş
 
Romgaz a finalizat o investiţie de 27 milioane de euro în extinderea depozitului de gaze naturale Urziceni, amplasat în judeţul Ialomiţa, la 55 de kilometri de Bucureşti. În urma investiţiei, capacitatea depozitului a crescut de la 250 milioane de metri cubi la 360 milioane de metri cubi, iar capacitatea totală a depozitelor Romgaz a crescut de la 2,76 miliarde de metri cubi la 2,8 miliarde de metri cubi. Acum, compania de stat poate păstra sub pământ echivalentul a circa un sfert din consumul anual de gaze al României.
 
Serviciul de înmagazinare a gazelor naturale pe care Romgaz îl prestează pentru diverse companii la preţuri reglementate a avut o pondere de 9% în cifra de afaceri a companiei de anul trecut, care s-a ridicat la 881 milioane de euro.
 
„Activitatea de înmagazinare este a doua ca importanţă pentru Romgaz. Pe măsură ce explorarea şi gazul se vor epuiza, ponderea activităţii va creşte“, iar Romgaz ar putea dobândi un rol regional mai important, a spus Virgil Metea, directorul general al companiei, ieri la inaugurarea investiţiei de la Urziceni.