BCE se pregăteşte să arunce cu „bani gratis“ de frica recesiunii care ameninţă Europa

Autor: Bogdan Cojocaru 05.09.2014

BCE este aproape să „arunce cu bani din elicopter“ peste economia europea­nă după ce a redus dobânda de politică monetară de la 0,15% la minimul record de 0,05%. De asemenea, gardianul euro va lansa două programe prin care va cumpăra produse financiare struc­turate şi obligaţiuni garantate cu ipoteci emise de băncile din zona euro.

Preşedintele BCE Mario Draghi a vehiculat ideea extinderii bilanţului contabil al băncii la nivelurile din 2012. De atunci, bilanţul s-a micşorat cu 1.000 de miliarde de euro.

BCE a redus şi dobînda la depozitele constituite de bănci de la -0,1% la-0,2%, ceea ce înseamnă că taxează şi mai mult băncile care preferă să-şi păstreze banii în depozitele BCE în loc să-i direcţioneze spre creditarea economiei reale.

„Prin noul program de achiziţii de obligaţiuni garantate cu active convenit astăzi (joi, n.red.) vor fi cumpărate îm­prumuturi acordate economiei reale“, a explicat preşedintele BCE Mario Draghi, omul care doar prin cuvinte a adus calmul pe pieţele financiare europene. Programul de achiziţii de active nu a fost acceptat în unanimitate de membrii consiliului guvernator, a spus preşedintele BCE.

În iulie, preşedintele Bundesbank Jens Weidmann a descris acest tip de achiziţii ca problematice şi a avertizat asupra sprijinirii profiturilor băncilor în timp ce piederile sunt trecute în seama societăţii.

Draghi a asigurat, totuşi, că membrii consiliului guvernator au convenit să folosească la nevoie toate măsurile neconvenţionale pe care BCE le are la dispoziţie, dar nu în viitorul apropiat.