Profiturile producătorilor de cabluri au explodat în S1, datorită cuprului şi aluminiului mai ieftine

Autor: Radu Bostan 09.09.2014

Producătorii de cabluri electrice cotaţi la bursă şi-au majorat substanţial profiturile în primul semestru după ce volumul mai mare de producţie şi-a găsit desfacerea la export, ajutate de un curs valular mai bun şi de preţuri mai mici la materiile prime pe piaţa internaţională.

Cuprul şi aluminiul reprezintă în jur de 80% din costul de producţie al cablurilor electrice, iar cele două metale sunt importate la preţuri stabilite internaţional pe bursa de profil din Londra (London Metal Exchange - LME). Cotaţiile celor două metale neferoase au scăzut aproape constant în ultimii ani, cu efecte pozitive pentru marjele consumatorilor din industria auto sau producătorilor de echipamente electrice.

Preţul mediu al cuprului în prima jumătate a anului a fost de 7.539 dolari pe tonă, cu 8% mai mic faţă de preţul mediu din primul semestru al anului 2013, în timp ce preţul aluminiului primar pe LME a fost de 1.752 dolari pe tonă în primul semestru, faţă de 1.918 dolari pe tonă în aceeaşi perioadă a anului trecut.