China Nuclear Power Corporation s-a calificat în procesul de selecţie pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

Autor: Carol Dan 09.09.2014

Compania chineză a fost singurul ofertant.

"Ieri a fost o etapă intermediară în acest proces de selecţie, care avea ca scop de a ne asigura că partenerul pe care îl vrem chiar înţelele acest business şi are capacitatea sa îl dureleze. Una dintre cerinţe a fost demonstrarea capacităţii tehnice în exploatarea unei centrale nucleare. Cerinţa putea fi îndeplinită minimal dacă investitorii au în axploatare cel puţin patru reactoare nucleare. O altă cerinţă era demonstrarea capacităţii financiare, pentru că de pomană ştii să faci centrale nucleare, dacă nu ai bani", a afirmat Lulache.

Compania chineză va fi acţionar majoritar în compania de proiect care va derula investiţia de 6,5 miliarde de euro.

Lulache a adăugat până în 24 septembrie este aşteptată depunerea documentaţiei de către compania chineză, care, dacă va satisface cerinţele Nuclerelectrica şi ale Guvernului, se va materializa prin semnarea unei scrisori de intenţie, iar abia apoi vor fi discutaţi termenii reali ai asocierii.

Nuclearelectrica a început la finele lunii august procedura competitivă de selectare a investitorilor în vederea construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4.

Potrivit strategiei de atragere a investitorilor, aprobată de AGA Nuclearelectrica în 22 august, statul va ceda potenţialelor companii interesate 51% din proiect, dar va păstra, alături de Nuclearelectrica, cel puţin 30% din acţiuni.

Proiectul construcţiei celor două reactoare a fost iniţiat în 2007, iar lucrările erau planificate să înceapă în 2010. Din compania de proiect de atunci, Energonuclear, au făcut parte iniţial Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF SUEZ (grup franco-belgian).

Acordul de investiţii pentru construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 a fost semnat iniţial în 2008. Nemulţumite de evoluţia discuţiilor, CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF SUEZ au renunţat la sfârşitul anului 2010 la investiţie, astfel că statul a ajuns să deţină 84,85% din compania de proiect.

Ultimii doi investitori privaţi rămaşi în compania de proiect, Enel şi ArcelorMittal România, au decis la finele lui 2013 să părăsească proiectul construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4, astfel că Nuclearelectrica a rămas unicul acţionar implicat.

Statul deţine, prin Departamentul pentru Energie, 81,3% din acţiunile Nuclearelectrica, iar Fondul Proprietatea controlează 9,7% din titluri. Nuclearelectrica acoperă aproximativ 18% din necesarul anual de electricitate al României.