Corupţie şi trădare la Alstom, răsfăţatul miniştrilor români ai transporturilor

Autor: Bogdan Cojocaru 10.09.2014
Conglomeratul industrial francez Alstom, care are mai multe contracte în România, este acuzat de procurorii britanici că a plătit ca mită 6,6 milioane de euro unor oficiali din Polonia, India şi Tunisia pentru a câştiga contracte de transport între 2000 şi 2006. Plăţile erau mascate prin acorduri de consultanţă, scrie presa internaţională.

În România, Alstom s-a făcut remarcat mai ales printr-un contract con­troversat de mentenanţă a tre­nurilor de metrou semnat în 2003 pe 15 ani sub mandatul ministrului trans­por­turilor de la acea vreme Miron Mitrea.

Acordul este criticat pentru că este net favorabil financiar părţii franceze. Contractul a fost renegociat în 2011 de fostul ministru al transpor­turilor Anca Boagiu, care susţinea atunci că a obţinut reducerea cu 30% a costurilor.

Pe lângă contractul de mentenanţă pentru Metrorex, Alstom s-a implicat, printre altele, şi într-un acord de reno­vare pe doi ani pentru infrastructura CFR încheiat în 2012.

Înţelegerea presupune furnizarea de substaţii, o reţea de supraveghere video şi sisteme de control locale. Dacă procurorii britanici câştigă procesul, diviziei de transport a Alstom i s-ar putea interzice să mai concureze pentru contracte publice în UE.

Sub incidenţa acuzaţiilor pro­curorilor intră subsidiara din Marea Britanie a grupului francez, scrie Bloomberg. Procurorii au atacat Alstom în instanţă, iar prima audiere în proces a fost săptămâna aceasta.

Biroul contra fraudelor serioase din Marea Britanie a descoperit că Alstom a plătit mită de 3,4 milioane de euro în 2001 şi 2002 pentru a primi comenzi de echipamente de semnalizare feroviară, control şi telecomunicaţii de la Delhi Metro, notează Financial Times. Procurorii au găsit, de asemenea, că grupul francez a plătit 824.000 de euro în 2001 unor oficiali polonezi pentru a-şi asigura o comandă de 62 de tramvaie destinate Varşoviei şi 2,4 milioane de euro pentru un contract de livrare a 30 de tramvaie şi lucrări de infrastructură pentru oraşul Tunis.

În Franţa, ţara de origine a Alstom, grupul a stârnit furia autorităţilor de la Paris când s-a aflat că a ascuns de guvernul socialist negocierile iniţiale privind vânzarea unor operaţiuni gru­pului american General Electric.

În Marea Britanie, Biroul contra fraudelor serioase a început să inves­tigheze Alstom în 2009 şi a arestat trei membri ai boardului subsidiarei brita­nice în 2010. Agenţia londoneză şi-a retras acuzaţiile contra acestora, dar pro­curorii le-au comunicat câtorva foşti angajaţi ai grupului francez că vor fi acuzaţi în ancheta contra Alstom, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Subsidiara britanică a fost în cele din urmă acuzată de fapte de corupţie în iulie.