Statul a pierdut peste 200.000 de angajaţi în ultimii şase ani. Cei mai mulţi au fost daţi afară din primării şi consilii, din învăţământ şi sistemul de sănătate. În schimb, s-au angajat la Ministerul Muncii, la Justiţie şi la cel de Economie

Autor: Corina Mirea 12.09.2014

Aproape 216.000 de angajaţi au dispărut de pe ştatele de plată ale statului în ultimii şase ani, numărul salariaţilor din sistemul public ajungând la 1,18 milioane de persoane la finalul anului trecut. Cei mai mulţi bugetari au fost restructuraţi din organigramele autorităţilor executive locale, cum ar fi primăriile şi consiliile, de unde au fost daţi afară peste 88.000 de oameni, dar şi sistemul de învăţământ preuniversitar a fost puternic afectat în ultimii ani de criză, mai mult de 37.000 de educatori şi profesori pierzându-şi locul de muncă, potrivit unui raport al Consiliului Fiscal.

Decalajul de peste 15% între numărul de bugetari pe care România îi avea în decembrie 2013 şi cel din aceeaşi perioadă a anului „de graţie” al economiei, respectiv 2008, a fost generat în mare parte de introducerea legii care condiţionează recrutarea unei singure persoane la alte şapte scoase din sistem.

Şi sectorul sanitar a pierdut o bună parte din angajaţi în tot acest timp, peste 25.000 de persoane. Aici însă, motivul depopulării sistemului de stat nu ţine neapărat de posibilitatea spitalelor de a angaja „sânge proaspăt”, ci de mirajul pe care joburile din străinătate l-au avut şi continuă să îl reprezinte pentru viitorii medici. Deşi în ultimii ani reţelele private de sănătate au reuşit să se dezvolte, deschizând noi spitale şi clinici cu sute sau chiar mii de joburi, oamenii de HR din această industrie încă au dificultăţi în a-i convinge pe tineri să rămână în ţară pentru a profesa.

Criza nu a coincis cu restructurări în masă pentru toate sectoarele din mediul bugetar. Spre exemplu, Secretariatul General al Guvernului a câştigat în acest timp peste 3.000 de angajaţi, Ministerul Justiţiei mai mult de 2.000, iar cel al Muncii aproape 2.000 de persoane.

Mai mult, chiar dacă sistemul public a pierdut, per total, mai mult de 200.000 de persoane în ultimii şase ani, salariile bugetarilor au avut un trend pozitiv, chiar s-au dublat până la 3.235 de lei brut pe lună (adică 2.270 de lei net). Astfel, creşterea a fost mai mare decât cea de la nivelul întregii economii, salariul mediu brut din România fiind mai mare în decembrie 2013 cu circa 30% faţă de cel din decembrie 2008, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

În acelaşi timp, din mediul privat au dispărut mai mult de 400.000 de angajaţi, de două ori mai puţini ca în sectorul public.