Un român cheltuie de 21 de ori mai puţin pe asigurări decât alt european

Autor: Anelis Baciu 21.09.2014
Industria locală de asigurări continuă să facă paşi în spate în raport cu piaţa europeană, de vreme ce bugetul mediu alocat pentru achiziţio­narea de asigurări s-a situat anul trecut la 92 de euro, de 21 de ori mai puţin decât media la nivelul UE, arată datele Autorităţii de Suprave­ghere Financiară (ASF) şi Insurance Europe.
 
Un european a cheltuit în medie 1.887 euro pe asigurări anul trecut.
 
Decalajul dintre prima medie înregistrată în România şi cea din Europa s-a adâncit, în con­diţiile în care europenii au cheltuit anul trecut cu 1,5% mai mult pe asigurări decât în 2012, în timp ce pe piaţa locală suma destinată asigurărilor nu s-a men­ţinut nici măcar la ni­ve­lul anterior. Prima me­die pe cap de lo­cuitor a scăzut cu 0,3% anul tre­cut comparativ cu 2012, potrivit datelor ASF.
 
„E vorba de men­ta­litatea românilor faţă de produsele de asigu­rare. Prima medie scade la noi spre deosebire de UE pentru că atunci când se simt vulnerabili românii taie de pe listă asigu­rările. Prima scade şi din cauza reducerii cotaţiilor la RCA şi Casco, principalele cla­se generatoare de busi­ness din piaţa locală“, a explicat Valentin Tuca, CEO al brokerului AON.