Gigantul Lukoil a adus o platformă care poate fora la adâncimi de peste 11 kilometri pentru a explora două perimetre din Marea Neagră

Autor: Roxana Petrescu 15.09.2014
Lukoil Overseas, divizia internaţională de explorare şi producţie a grupului petrolier rusesc Lukoil, a adus în Portul Constanţa un monstru marin de 30.000 de tone care poate săpa la adâncimi de peste 11 kilometri, pentru a continua programul de explorare pe care ruşii îl derulează în două blocuri din platoul continental românesc al Mării Negre.
 
Acesta este un pas important în procesul de iden­ti­ficare a potenţialelor rezerve de hidrocarburi din cele două perimetre concesionate de Lukoil, Rap­so­dia şi Trident, şi vine după ce ruşii au executat studii seismice în Marea Neagră.
 
Această seismică constă în producerea unor unde acustice şi apoi înregistrarea undelor reflectate de stra­turile geologice. Pe scurt, aceste unde fac un fel de ra­dio­grafie tridimensională, la adâncimi care pot ajunge şi la 7.000 de metri. Dacă sunt rezerve de hidro­carburi, acestea apar ca nişte "pahare întoarse".
 
Faptul că Lukoil Overseas a angajat o platformă de foraj care acum se află în Portul Constanţa în­seam­nă că ruşii au semnale din studiile făcute care-i încura­jează să meargă mai departe cu activitatea de explo­rare. Nava pe care Lukoil a angajat-o se numeşte Development Driller II, iar potrivit informaţiilor disponibile la bordul acesteia pot lucra 176 de oameni, are o greutate de peste 30.000 de tone, poate opera în ape cu adâncimi de aproape 2.300 de metri şi are capacitatea de a fora sonde la peste 11.400 de metri.
 
„Pentru moment pot doar să confirm că platforma de foraj va lucra într-adevăr pe blocurile Est Rapsodia şi Trident operate de Lukoil Overseas, divizia internaţională de upstream (explorare şi producţie - n.red.) a grupului Lukoil. Detaliile legate de programul de foraj vor fi comunicate ulterior“, a declarat Fedor Klimkin, ofiţer de presă în cadrul Lukoil Overseas.