Hotelurile controlate de SIF Transilvania, cu o valoare de 180 milioane de lei pe bursă, şi-au multiplicat pierderile de zece ori anul trecut

Autor: Ioana Tudor 17.09.2014

Companiile hoteliere controlate de SIF Transilvania (SIF3), prezente la tranzacţionare pe bursa de la Bucureşti, au avut anul trecut pierderi cumulate de cinci milioane de lei (1,13 mil. euro), de zece ori mai mari comparativ cu anul precedent. Afacerile au scăzut deşi în 2013 numărul sosirilor şi al înnoptărilor în structurile turistice a crescut la nivel naţional.

Doar jumătate din hote­­lu­rile din patrimoniul aces­tor operatori au fost mo­der­nizate în ultimii ani, iar pentru 2014 suma alo­cată renovărilor este de 24,6 milioane de lei (5,6 mil. euro).

SIF Transilvania are cel mai mare por­tofoliu de turism din rândul celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF). Societatea controlează 11 din­tre cele 40 de companii turistice din por­to­foliu, iar şapte dintre acestea sunt lis­tate pe bursă, pe piaţa principală sau pe secţiunea RASDAQ.

Orizont Turism (simbol bursier ORTU), Tratament Balnear (BALN), THR Prahova (TUSI), Turism Covasna (TUAA), Tuşnad Băile Tuşnad (TSND), THR Marea Neagră (EFO) şi Turism Felix (TUFE) sunt controlate de SIF3 şi administrează împreună 38 de ho­teluri cu circa 11.500 de locuri de ca­za­re, ceea ce reprezintă aproximativ 7% din capacitatea totală de cazare a hote­lurilor din România.

 

Afaceri în scădere continuă

Cei şapte operatori hotelieri sunt con­trolaţi de SIF 3 cu participaţii care va­riază de la 99,6% din capital în cazul Orizont Turism la 63,2% din capital în cazul Turism Felix.

Anul trecut, rulajele cumulate ale celor şapte companii însumau 113,8 mil. lei (25,8 mil. euro), cu 4% mai mici decât cele din 2012 şi cu 13,5% sub cele din 2008, anul de debut al crizei economice.

Din cele 38 de hoteluri adminis­trate de companiile hoteliere, şapte sunt clasificate la patru stele, 12 la trei stele şi 19 la două stele.

Doar două dintre aceste companii au fost pe profit anul trecut: Turism Felix, care a raportat creştere a profi­tului faţă de 2012, şi THR Marea Neagră, al cărei profit s-a diminuat puternic în 2013.