Cum se poziţionează pe piaţă firmele de leasing: topul finanţărilor auto şi pentru echipamente

Autor: Ciprian Botea 17.09.2014

Finanţările pentru autovehicule au susţinut creşterea de peste 20% a pieţei de leasing din primul semestru, în timp ce impactul segmentului de echipamente se lasă în continuare aşteptat.

Şapte dintre cele mai mari zece firme de leasing în funcţie de finanţările acor­date pentru achiziţia de autovehicule au raportat ritmuri de creştere de două sau chiar trei cifre în primul semestru, în timp ce pe segmentul echipa­men­telor numai trei companii au ieşit din rând şi au marcat un avans de peste 10%.

De altfel, finanţările pentru echipamente nu au avut nici pe departe un semestru foarte bun în pe­rioada ianuarie-iunie, cu o creştere agregată de numai 4% şi cu o pondere de 21% în totalul afa­cerilor firmelor de leasing. O treime din cele mai mari zece firme au înregistrat o scădere de două cifre a finanţărilor.

UniCredit Leasing domină clasamentul finan­ţărilor şi pe auto şi pe echipamente, cu o cotă de piaţă de 17% şi respectiv 32%.

Com­pania afiliată UniCredit Ţiriac Bank a crescut cu 36% volumul finanţărilor auto în pri­mul semestru, la 85 mil. euro, în timp ce pe echi­pa­mente creşterea a fost de sub 1%, până la un volum total de 44 mil. euro.