Acţiunile Fondului Proprietatea fac spectacol pe bursă şi se apropie vertiginos de cotaţia de leu

Autor: Roxana Pricop 17.09.2014

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au deschis şedinţa de tranzacţionare de azi în creştere puternică de 3,5% până la pragul record de 0,947 lei/titlu, investitorii reacţionând la informaţiile că fondul caută cumpărători pentru pachetul de 18,9% din acţiunile Petrom.

Ziarul Financiar a scris în ediţia de astăzi că fondul ar fi mandatat banca americană Goldman Sachs şi pe austriecii de la Erste Bank să îi găsească cumpărători pentru un pachet semnificativ de acţiuni Petrom (SNP), potrivit unor surse din piaţă.

Fondul deţine un pachet de 18,9% din capitalul Petrom care valorează 5 miliarde de lei (1,1 mld. euro). Dacă fondul va reuşi să vândă întreg pachetul de acţiuni la Petrom, atunci aceasta ar fi cea mai mare tranzacţie de pe bursă.

Speculaţiile că fondul ar vrea să vândă un pachet semnificativ de acţiuni la Petrom au produs ieri busculadă pe bursă: acţiunile FP au crescut până la pragul record de 0,91 lei/titlu pe tranzacţii de 50 milioane de lei, în timp ce acţiunile Petrom s-au corectat cu 2%, până la 0,464 lei/titlu pe rulaje mult mai mici, de 4,3 milioane de lei.

Nu este prima oară când în piaţă apar informaţii privind o posibilă vânzare derulată de FP cu acţiuni Petrom. În luna martie FP ar mai fi încercat să vândă un pachet de acţiuni Petrom astfel încât să ajungă cu deţinerea la sub 15% din capital, însă nu a reuşit să facă tranzacţia.