Şeful Apulum Alba Iulia: Am devenit cel mai mare producător de porţelan din Europa

Autor: Laurentiu Cotu 18.09.2014
Producătorul de articole din porţelan Apulum din Alba Iulia, controlat de investitori italieni, unul dintre principalii furnizori locali ai Ikea, a ajuns la o capacitate totală de producţie de 40 de milioane de articole de porţelan pe an, însă acţionarii iau în calcul o nouă extindere până la 50 de milioane.
 
„În prezent se lucrează la capacitate maximă, producând aproape 40 de milioane de articole de porţelan pe an. Astfel, Apulum a ajuns cel mai mare producător de porţelan din Europa, producţie realizată într-un singur loc“, a declarat pentru ZF Transilvania Ioan Voican, directorul executiv al companiei Apulum.
 
Compania spune că în prezent numărul comenzilor la export depăşeşte cu aproximativ 30% capacitatea de producţie a fabricii din Alba Iulia, de aceea este nevoie de o nouă investiţie în creşterea producţiei. Pentru acest proiect, care presupune şi crearea a aproximativ 150 de locuri de muncă, Apulum intenţionează să acceseze fonduri europene.
 
Compania a avut în primul semestru o cifră de afaceri de aproape 44 mil. lei (în jur de 10 mil. euro), în creştere cu 32% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
 
Apulum a avut în 2013 afa­ceri de 75 mil. lei (16,9 mil. euro), iar pentru acest an şi-a bu­getat 20 mil. euro. În prezent, Apulum exportă 90% din pro­duc­ţia fabricii din Alba Iulia, cel mai important client fiind grupul Ikea. La începu­tul acestui an,  oficialii Apulum de­cla­rau că sunt în discuţii cu Ikea pentru dezvoltarea unei noi serii de produse, cu lansare pe piaţă la începutul anului viitor.