Premieră pe bursă pentru Electrica: acţiunile au depăşit pragul de 13 lei

Autor: Marius Oncu 19.09.2014

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, au avansat cu 0,7%, după ce au închis joi în urcare cu 0,5%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Schimburile derulate de investitori s-au ridicat la 10 milioane de lei (2,26 milioane de euro) până la 11:20, cu rulaj în mare parte din tranzacţii cu acţiunile companiilor din energie.

Indicele BET NG, al sectorului energetic, a crescut cu 0,8%, iar BET FI, compus din SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,3%.

Cele mai lichide acţiuni din deschiderea pieţei au fost cele ale Electrica (EL), cu schimburi de 3,87 milioane de lei. Preţul acţiunilor a avansat cu 1,6%, la 13,1 lei, un nou maxim pentru distribuitorul de electricitate.

Fondul Proprietatea a avansat cu 0,9% şi a recuperat o mare parte din declinul de 1% din şedinţa precedentă. Tranzacţiile cu acţiunile Fondul Proprietatea s-au ridicat la 1,65 milioane de lei.

Cotaţia companiei a câştigat 6% în primele patru şedinţe ale acestei săptămâni, susţinută de aşteptările investitorilor ca administratorul Fondului să acţioneze în perioada următoare pentru reducerea discountului dintre valoarea activului net/titlu şi preţul acţiunii.

Rulaj mai ridicat de 1 milion de lei a mai consemnat doar Transgaz (TGN), cu 1,08 milioane de lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 0,7% în deschiderea şedinţei de vineri, după ce pe parcursul a mai multe zile a fost afectată de apariţia unor informaţii că Fondul Proprietatea ar putea vinde un pachet de acţiuni din participaţia de 18,99% pe care o deţine la compania de petrol şi gaze.

În primele patru şedinţe din această săptămână, per ansamblu, OMV Petrom se află în scădere cu 1,2%.

Indicii extins BET XT şi BET BK au urcat cu 0,6%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Principalele acţiuni europene au deschis tranzacţiile de vineri în urcare, înregistrând cel mai înalt nivel din ultimii şase ani şi jumătate, după ce scoţienii au votat împotriva desprinderii Scoţiei de Marea Britanie în cadrul referendumului desfăşurat joi, informează Bloomberg.

Pe marile burse europene, indicele CAC 40 (Paris) a urcat cu 0,5%, DAX (Frankfurt) cu 0,6%, iar FTSE 100 (Londra), cu 0,7%.