Cel mai mare acţionar al OMV: Piaţa de petrol şi gaze trece prin schimbări majore

Autori: Florentina Dragu , Roxana Pricop 22.09.2014

Grupul austriac OMV, care controlează Petrom, şi-ar putea schimba conducerea şi strategia de afaceri în urma unei evaluări începute în primul trimestru al anului, potrivit agenţiei de stat austriece OeIAG, cel mai mare acţionar al grupului, cu 31,5% din capital, potrivit Bloomberg citat de Mediafax.

„Piaţa internaţională de petrol şi gaze trece printr-o perioadă de schimbări majore, care pot destabiliza normele după care jucătorii s-au ghidat până acum. Să acţionăm prea târziu sau deloc nu se numără printre opţiunile pe care le avem, iar compania trebuie aliniată la noile standarde rapid şi în forţă“, a declarat pentru Bloomberg Rudolf Kemler, şeful OeIAG şi preşedintele Consiliului de Supraveghere al OMV.

Kemler a spus că even­tualele schimbări în conducerea şi structura OMV vor fi discutate pe baza concluziilor raportului de evaluare.

OeIAG deţine 31,5% din acţiunile OMV, în timp ce International Pe­tro­leum Investment Com­pany, un fond de investiţii din Abu Dhabi, are o participaţie de aproape 25%.

Anunţul făcut de agenţia de stat a alimentat o creştere de 1% a acţiunilor OMV pe bursa de la Viena în şedinţa de joi, însă vineri 19 septembrie acţiunile grupului au revenit pe scădere. Acţiunile OMV au avut o evoluţie slabă în acest an, marcând o scădere de 20% pe fondul unor rezultate financiare în scădere. Profitul OMV înainte de dobânzi şi taxe a scăzut în primul semestru cu 34%, la 1,037 miliarde de euro. Petrom a adus o contribuţie de 588 milioane de euro la profitul grupului austriac, în declin cu 14%, de la 687 milioane de euro în urmă cu un an.

Cele mai recente modificări semnificative în strategia de afaceri a OMV au fost iniţiate în 2010, după venirea la conducere a lui Gerhard Roiss, care a schimbat direcţia grupului, axându-l pe segmentul upstream prin vânzarea de benzinării şi rafinării.

De asemenea, grupul şi-a redus dependenţa de operaţiunile din Libia, Yemen şi Irak, afectate de întreruperi dese în furnizarea de petrol şi gaze, după ce a cumpărat anul trecut active în valoare de 2,7 miliarde de dolari în Marea Nordului.

Roiss şi-a exprimat recent nemulţumirea în legătură cu performanţele diviziei de gaze naturale şi energie, al cărei profit operaţional a scăzut în 2013 pentru al treilea an consecutiv, la 139 de milioane de euro. Elaborarea unei noi strategii pentru această divizie ar putea dura până la un an, a spus el.

OMV intenţionează să crească producţia de hidrocarburi la 400.000 de barili echivalent petrol pe zi până în 2016, de la nivelul de 310.000 de barili echivalent petrol pe zi în prezent.