Nuclearelectrica a intrat în cursa pentru businessul Enel în România şi i-ar putea aduce statului înapoi în portofoliu Electrica Dobrogea

Autor: Radu Bostan 22.09.2014

Preluarea unei filiale de furnizare de la grupul italian Enel, aflat în proces de retragere din România, ar avea cel mai mare sens economic pentru Nuclearelectrica (SNN) care şi-ar asigura astfel o piaţă pentru energia produsă la Cernavodă, inclusiv de viitoarele Unităţi 3 şi 4. Compania ar putea prelua şi filiala „strategică“ de distribuţie Dobrogea, în locul grupului Electrica care ar risca să fie acuzat de poziţie dominantă pe piaţă în cazul unei achiziţii.



Nuclearelectrica a anunţat vineri pe bursă că „analizează oportunitatea rezultată din anunţul potenţialei vânzări a operaţiunilor Enel în România, fiind în prezent în stadiul de analiză preliminară a unei părţi din perimetrul tranzacţiei“. Compania a menţionat că nicio ofertă nu a fost înaintată către Enel. Anunţul făcut de companie i-a entuziasmat pe investitorii de pe bursă, iar acţiunile SNN au crescut cu 2,3%, până la o cotaţie de 8,73 lei/titlu în şedinţa de vineri.

Comunicatul a fost emis după ce miercuri reprezentanţii grupului italian s-au întâlnit la Roma cu ministrul român al energiei, Răz­van Nicolescu, şi şefii Nuclear­electrica (simbol bursier SNN) şi Electrica (EL).

„Într-o lume în care piaţa energiei este din ce în ce mai nebună şi preţurile volatile, dar evident în scădere, încercăm să ne stabilizăm şi să obţinem nişte fluxuri prin diversificare“, a declarat Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelec­trica, pentru ZF. Ea nu a dat detalii despre care din filialele Enel este vizată.

Preluarea activităţii de vânzare către consumatorii finali ar avea cea mai mare sinergie cu businessul de producţie al Nuclearelectrica.